kanjiza-future1

Kanjiža, pitomi gradić smešten u zelenilu na desnoj obali Tise, 15 kilometara od mađarske granice, a 40 od Subotice, najpoznatiji je po „cvetanju“ Tise, retkom prirodnom fenomenu koji traje nekoliko dana u godini, u junu, kada milioni insekata Tisin cvet (Palingenia Longicauda) izlaze na površinu reke da se razmnožavaju. Ali, čak i ako propustite svadbeni ples Tisinog cveta, ova bačka varošica već će vas očarati čistim i uređenim trgovima i ulicama, prelepim baštama i čardama, i sveopštom atmosferom koja bi se najkraće mogla opisati kao panonska varijanta Felinijevog Amarkorda.

Tu atmosferu ćete možda najbolje osetiti ako u nedeljno jutro, posle mise, prođete blizu katoličke crkve. Dok vernici izlaze u ružama ukrašenu portu, primetićete među njima neuobičajeno mnogo mladih, svečano odevenih ljudi, sa nasmejanom dečicom. Prizor kao iz filma.

kanjiza-crkva1

kanjiza-crkva

 

 

 

 

 

 

 

 

Šetnja Kanjižom pravi je doživljaj. U arhitekturi gradskog jezgra dominira barokni i secesijski stil, a u najreprezentativnije građevine, pored katoličke, spadaju zgrade pravoslavne crkve i Gradske kuće.

kanjiz-pab

kanjiz-kuca

Većinsko stanovništvo u Kanjiži su Mađari, pa su gotovo svi natpisi dvojezični

 

Ovaj gradić sa bezmalo hiljadugodišnjom istorijom kao da je bio pošteđen urbanističkih zločina, na ulicama nema otpadaka, a bašte su tako lepo uređene da su svet za sebe. 

Mnogi su pred kućama zasadili višnje, pa putnik može da se osveži ukusnim plodovima.

kanjiza-kuce

kanjiza-kuce1

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanjiža je, inače, celim svojim bićem orijentisana prema Tisi (rečni prelaz kod Kanjiže pominje se još 1093). Tu se nalazi uređeno šetalište i plaža, kao i čarde, a u blizini je i jedno od najboljih banjskih lečilišta u Srbiji, koje je 1913. osnovao čuveni industrijalac Herman Grinfeld, nakon godina izviranja tople, žućkaste mineralne vode iz “čudotvornih“ bunara.

kanjiz-veb2

kanjiz-veb1

 

 

 

 

 

 

 

 

Uz sve to, u Kanjiži se preko cele godine održavaju razne manifestacije poput Festivala cvetanja reke Tise, atletskog i plivačkog maratona, kajakaške regate i pecanja soma na bućku, pa ne bi trebalo previše da oklevate da je posetite, ako već niste. Nećete se pokajati.

kanjiz-bicikl

kanjiz-redvoznje

 

 

 

 

 

 

 

 

Inače, Kanjiža je samo 200 kilometara udaljena od Beograda i može se lako stići kolima ili autobusom, autoputem Beograd – Novi Sad – Subotica – Horgoš ili železnicom Beograd – Subotica.

 

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *