Bjeleticfeature

Donedavno je glumac Velimir Bata Živojinović bio jedini Srbin čiji je lik štampan na kineskoj poštanskoj marki, a sada je “rame uz rame” sa Valterom stao i profesor harmonike Miljan Bjeletić.

Kada je ovaj Kragujevčanin pre više od 20 godina vežbao prve akorde na harmonici, nije mogao ni da pretpostavi da će ga jednog dana baš taj instrument dovesti do svetske muzičke elite, a još manje, da će mu se lik naći na poštanskoj marki, pa još kineskoj.

Profesor Bjeletić objašnjava za Srbinside kako je došlo do toga da mu Kinezi ukažu tu veliku čast.

– Oktobra prošle godine kineska asocijacija harmonikaša pozvala me je da budem član komisije na Međunarodnom takmičenju harmonikaša, u kojoj je, pored mene, bilo još četvoro kolega iz Evrope. U Kini je, inače, harmonika kao akademski instrument u ekspanziji i imaju vrlo dobar uvid u to šta se radi na svetskoj pozornici. Pozvali su najeminentnija imena iz ove oblasti, pa sam se i ja, kao vrstan pedagog, čiji su đaci osvojili više od dvesta svetskih priznanja, našao u komisiji. Tada su me pitali za saglasnost da se moj lik štampa na poštanskim markama – objašnjava Bjeletić i dodaje da su, uz njega, “svoje” marke dobili i ostali članovi komisije, ali je on jedini iz Srbije.

BjeleticiOn kaže da ga raduje ovo priznanje i da je ono dokaz da je srpska škola harmonike i te kako cenjena u svetu.

Bjeletić koji predaje na Fakultetu umetnosti u Nišu i u Muzičkoj školi u Kragujevcu, studije harmonike završio je na prestižnom muzičkom konzervatorijumu P. I. Čajkovski u Kijevu, gde je 1998. i magistrirao. Njegova izuzetna pedagoška delatnost priznata je i u međunarodnim okvirima, a njegovi studenti su pobednici na najprestižnijim internacionalnim takmičenjima: Svetski kup, Svetski trofej…

Pored brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, dobitnik je i Sertifikata Više lige akordeonista sveta, koji u našoj zemlji ima još jedino profesor Radomir Tomić.

Na naše pitanje kako je odabrao baš harmoniku, da li je neko u porodici svirao ovaj instrument, profesor Bjeletić kaže:

– Jednostavno sam počeo da sviram, upisao sam Muzičku školu, i vremenom su moje interesovanje i ljubav prema instrumentu sve više rasli. Posvetio sam se tome i počele su da pristižu i nagrade, što je bio znak da sam na dobrom putu. Srećan sam što to znanje sada prenosim na mlađe generacije.

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *