Etiopijastripfeat

Ambasada Srbije u Etiopiji bila je sponzor prvog stripa ikada objavljenog u toj zemlji.

Mladi autor Minas Helefom napravio je strip „Agga“, o poznatom junaku Drugog italijansko – abisinskog rata i njegovim jugoslovenskim prijateljima, Stefanu i Juliju.

Prema dnevniku Abdise Age, koji je u Etiopiji veoma znana literatura, nakon ranjavanja 1937, on je zarobljen i prebačen u Italiju, gde je osuđen na osam godina zatvora. Kao patriota i nesutrašivi borac, držan je pod posebnom prismotrom. Ipak, sa šestoricom Jugoslovena, Abdisa je utekao i u šumama se spojio sa drugom grupom odbeglih zarobljenika, uglavnom Jugoslovena i Engleza. Na nagovor Abdise, oni su se vratili u logor i oslobodili mnoge zarobljenike. Legenda kaže da su Abdisa i njegovi jugoslovenski prijatelji ušli džipom u oslobođeni Rim noseći zastave Etiopije i Jugoslavije.

Etiopijastrip

 

Abdisina hrabrost decenijama je inspiracija Etiopljanima. Iako je neko vreme bio zaboravljen, na njega je, po predanju, cara Hajla Selasija podsetio maršal Tito, kome je Abdisino junaštvo bilo poznato, i Abdisa je dobio odgovarajući čin i postao carev telohranitelj. Umro je krajem sedamdesetih godina 20. veka.

Kadar iz stripa „Agga“: Zastave Etiopije i Jugoslavije u Rimu

Predstavljanju stripa prisustvovalo je više od 150 istaknutih gostiju, a govorili su Danijel Mesfin, predsednik Udruženja etiopskih patriota, organizacije koja okuplja ratne veterane i njihove potomke i poštovaoce, Minas Halefom, autor stripa, Adis Alem Abdisa, ćerka Abdise Age i ambasador Aleksandar Ristić, dok je penzionisani general Vasihun Negatu, ratni drug Abdise iz rata sa Somalijom, održao prigodno slovo.

 

Ovaj događaj je dobio veliki publicitet u etiopskim medijima.

Preuzeto sa: Blic, G.S.

, , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *