Ivona-and-Ivan-future

Publikovala je oko 100 naučnih radova u najprestižnijim časopisima. U Nacionalnom institutu za zdravlje SAD, u predgrađu Vašingtona, radi u ekipi dr Daniela Kastnera, američkog akademika i reumatologa svetskog glasa. Ipak, najveće bogatstvo dr Ivone Aksentijević su Nađa, Vanja, Milena, Aleksandra i Julija, kćerke kojima bi se ponosila svaka majka.

Rođena 1961. u Čačku Ivona Pantelić je Medicinski fakultet u Beogradu završila je sa prosečnom ocenom 9. Nepunih mesec dana po dobijanju diplome udala se za Ivana Aksentijevića, rođenog u SAD u vreme dok je njegov otac, politički emigrant iz Valjeva, studirao na Univerzitetu Jejl. Upoznali su se na fakultetu i ljubav se rodila uprkos tome što je Ivanom maternji jezik francuski (majka mu je Belgijanka), a srpski nije pričao dobro, baš kao i Ivona engleski.

Nakon venčanja u Čačku su odradili staž i dobili Nađu i Vanju. A onda su 1988. otišli u Ameriku i zaposlili se u Nacionalnom Institutu za zdravlje (NIH).

– Te prve godine godine su bile teške.Često sam na kraju radnog vremena plakala od umora, a kući su me čekala deca i kuhinja. Prvo smo imali bebisiterku, potom su deca išla u obdanište, a kad bi se razboleli radili smo u različitim smenama da bi mogli da ih negujemo. Nikome nije bilo jasno kako da u 28. godini već imam dvoje dece, a završavam postdoktorat. A ja sam 1993. rodila i Milenu. Tokom trudnoće nisam uzela nijedan dan bolovanja i radila sam sve do dana porođaja. Na posao sam se vratila posle šest nedelja jer kao postdoktorant nisam imala pravo na porodiljsko odsustvo. Dok smo mi bili na poslu, a starije ćerke u školi, bebu je čuvala jedna devojka sa Kariba – priseća se početaka u Americi dr Ivona Aksentijević.

cacanka-porodica

Dr Ivona Aksentijević sa suprugom Ivanom i kćerkama – (s leva na desno) Nađa, Milena i Vanja, u donjem redu Aleksandra i Julija 

 

Rođenje Milene nateralo je Aksentijeviće da razmislimo kako će dalje. Odlučili su da jedno od njih ide na specijalizaciju iz kliničke medicine kako bi mogao da radi u privatnoj praksi gde se mogu zaraditi dobre plate. I taman kada je Ivan 2000. završio specijalizaciju i počeo da radi privatno, a Ivona dobila stalnu poziciju naučnika u NIH, rodila se Aleksandra, a četiri godine kasnije i najmlađa Julija.

Ali uprkos sve većim porodičnim obavezama karijera dr Ivone Aksentijević nastavila je da ide uzlaznom linijom. Kao član grupe dr Kastnera, vodeće u svetu za autoinflamatorne bolesti, ona radi na genetskim istraživanjim uzroka bolesti, posebno kod dece, kao što su psorijaza ili artritis u ranim godinama. Putuje, drži predavanja, objavljuje naučne radove.

– Verovatno će ljudi u Srbiju reći da sam loša majka, bezosećajna prema deci i njihovim potrebama, previše okrenuta karijeri i da to, sve zajedno, nije dobro za razvoj dece. Ali naše su kćeri odrasle sa roditeljima koji su radili i učili, a vikednom dežurali da bi mogli da plate njihova obdaništa i privatne škole. Uprkos tome svo slobodno vreme smo posvećivali deci. I naše ćerke su vrlo vezane za porodicu, mnogo su nam pomagale oko čuvanja mlađih sestara, a to rade i danas, posebno kada sam ja na putu. Pošto slavimo i katolički i naš Božić obavezno nam pomažu oko spremanja proslava. Ja verujem da su spremanje jela, postavljanje stola i zajednički obroci, pravi način da se izgradi porodični osećaj – kaže uvažena naučnica i ponosna majka dr Ivona Aksentijević.

A razloga za ponos ima na pretek. Nađa i Vanja dilpomirale su na prestižnim privatnim univerzitetima u Americi, dok Milena studira u Škotskoj. Pre toga sve tri su završile privatnu žensku gimnaziju u Vašingtonu, čuveni Stone Ridge koji pohađaju i devojke iz familije Kenedi. Iako žive američkim načinom života i svoju budućnost ne vide ovde, kćerke Aksentijevića raduju se odlascima u domovinu svoje majke. Kao nedavno za Novu godinu kada su se ponovo svi okupili u Srbiji.

Branislav Krivokapić za Srbinside

 

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *