gordana-future

Za koordinaciju tima za budžetiranje projekata u Evropskom Savetu za nauku i istraživanje u Briselu za program IDEAS (resor nauke i tehnologije) zadužena  je srpkinja dr Gordana Popović, i to, kao izaslanik Austrije. Na programu IDEAS su, inače, angažovani vrhunski naučnici, dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, hemiju, medicinu i ekonomiju, a budžet programa je 7,5 milijardi evra i služi za finansiranje visokog naučnog istraživanja. Gordana, profesor na Tehničkom fakultetu u Beču, poreklom iz Negotina, na ovom je poslu u timu od 2010. godine.

Bogatu radnu karijeru, nakon studija u Beogradu, započela je na Fakultetu elektrotehnike u Beču 1992. godine. Do 2002. radi kao predavač-istraživač, a onda načelnik resora za Međunarodnu naučno-istraživačku saradnju i tehnološki transfer, šef grupe za ultraprecizne tehnologije, a zatim i biomedicinske mikrotehnologije. Inače, Austrijsko državljanstvo joj je dodeljeno za posebne zasluge na Tehničkom univerzitetu u Beču gde je, kao prva žena od osnivanja fakulteta, 1815. godine, stekla zvanje “Ass professor”. Uz sve to, Gordana je majka trojice sinova.

negotinka G.Popović sa nagradom

Dr Gordana Popović, dobitnica austrijske nagrade MIA 2012 

Prošle godine dodeljena joj je prestižna nagrada Austrije MIA za 2012. godinu za oblast nauke i istraživanja. Nagradu MIA svake godine uoči 8. marta, austrijska vlada i nacionalna televizija ORF dodeljuju za poseban doprinos u radu pripadnicama lepšeg pola koje nisu rođene Austrijanke.

Nagradu posvetila svekrvi

Na gala prijemu koji je tada organizovan Gordana se zahvalila na ovako visokom priznanju.
-Čast mi je i zadovoljstvo što sam baš ja dobitnik ovako visokog priznanja Austrije koje ću sa velikim ponosom nositi. Zahvaljujem svima koji su me kandidovali i odabrali za nagradu, porodici, saradnicima, prijateljima i mojim Negotincima koji su me podržavali i zajedno sa mnom želeli da je dobijem. Ipak ovu nagradu posvećujem mojoj svekrvi Mariji Popović iz Novog Sada, koja je na žalost umrla dan pre nego što sam saznala da sam nominovana i u mislima sam tu nagradu tada posvetila njoj, jer mi je puno pomagala. Bila je prvih 8 godina sa nama u Beču i da nije bilo njene pomoći, sigurno ne bih mogla da uradim ni deo toga sto sam postigla. Ona i moj suprug Petar su bili stub mog uspeha – poručila je iz Beča dr Gordana Popović koja veze sa Srbijom niti jednog trenutka nije raskidala, kako prilikom dolaska u Beč, tako ni od preseljenja u Brisel, jer u matici ima porodicu i prijatelje.

negotin-gordana na videobimu

Gordana na videobimu u Beču

Gordanu Negotinci znaju kao velikog humanistu, iako o svojim zaslugama vrlo retko i malo govori, a u prvi plan uvek ističe decu i njihove potrebe. Svojim projektima obezbedila je oko 10.000 evra Kolu srpskih sestara iz Negotina za pomoć deci iz socijalno ugroženih porodica i deci izbeglicama.

Pomoć deci iz Orešca

– Od mojih roditelja, Aleksandre i Dr. Tomislava Petrovića, i mojih baba i dedova sam naučila, da treba pomagati ljudima, nije to nikakav moj izum, treba pomoći koliko i kako se može, lepom reći, utehom, novcem, ličnim angažmanom, pokazanim interesom za problem drugih ljudi…. I meni je često potrebna pomoć – recimo savet, lepa reč… Do sada sam imala sreću da dobijam takvu pomoć kada god mi je trebala. Moji, mama i tata, su uvek pomagali drugima – kaže Gordana.

negotin-veb-novinarka

Poznata naučnica sa novinarkom Smiljkom Jurasović

Svoju humanitarnu misiju ova Negotinka dopunila je u više navrata pomažući sopstvenim sredstvima, a već nekoliko godina u korist dece kojima je pomoć potrebna odriče se ličnog honorara u iznosu od 4.200 evra godišnje koji ostvaruje kao član naučnog saveta Univerziteta u Salczburgu u Austriji. Kroz tri donacije iz fonda “Šuman Trofej”, a za projekte kojima je konkurisala deca iz Orešca kod Knjaževca, odakle je Gordanina majka Aleksandra, dobila su oko 11.500 evra novčane pomoći.
– Zašto baš Orešac? Iz Orešca su moji baba Danica i deda Dragomir Nikolić, ljudi koji su me naučili da čovek mora da razume drugog čoveka i nađe mu se kada zatreba. Oni su uvek pomagali. Sa njihovog praga nikada niko nije otišao nesrećan, napušten ili gladan, a ni oni sami nisu imali previše. Kada to doživiš, to zauvek ostane u tebi… I uvek pomislim na njih. Ja sam imala sreću da živim sa takvim ljudima, sreću da imam normalan posao i okruženje koje je omogućilo ove donacije. I moj suprug Petar Popović, velemajstor šaha je mnogo puta igrao simultanke u dobrotvorne svrhe i odricao se honorara – poručila je Gordana.

negot-veb-porodicaIz porodičnog albuma:
Popovići, Gordana i Petar sa sinovima Milanom, Aleksandrom i Pavlom 

 

Supruga velemajstora Petra Popovića

Dr Gordana Popović je u Srbiji mnogo poznatija kao supruga šahovskog velemajstora i nekadašnjeg prvog šahiste bivše Jugoslavije Petra Popovića. Sa druge strane Petar u šali dodaje kako je to pravedno, jer van granica Srbije njega znaju kao Gordaninog muža.

 

Tekst i foto: Smiljka Jurasović

 

 

 

, , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *