himna-forumkrstarica

Tekst sa bloga Bašta Balkana (foto:forum.krstarica.com)

Dve zanimljivosti su vezane za nekadašnju himnu SFRJ „Hej Sloveni“. Prvo, to je originalno slovačka patriotska i nacionalno rodoljubiva pesma. Napisao ju je slovački sveštenik i pesnik Samo Tomašik još 1834. godine u znak protesta protiv kulturne dominacije Nemačke u tadašnjoj Slovačkoj. 

Vremenom je pesma postala popularna i dodate su joj reči „Sloveni“ umesto „Slovaci“, odnosno posvećena je svim slovenskim narodima koji su tada bili pod kulturnim uticajem Beča. Od tada se pesma često koristi kao panslovenska himna za ujedinjenje Slovena i kao odbrana od germanske kulturne dominacije. Posebno se pevala u slovenskim zemljama koje su bile pod dominacijom Austro Ugarske carevine. Dugo godina je „Hej Sloveni“ bila nezvanična himna Slovačke, a čak i zvanična himna ove zemlje za vreme Drugog svetskog rata.

Druga zanimljivost vezana za jugoslovensku himnu „Hej Sloveni“ je da ona skoro 35 godina nije bila zvanična himna Jugoslavije, odnosno SFRJ, iako je bila u upotrebi.

himna-vebZastava SFRJ

To je zanimljiv istorijski i državni paradoks koji govori o nekadašnjoj komunističkoj Jugoslaviji. Naime, „Hej Sloveni“ kao himna Jugoslavije usvojena je zvanično tek 1977. godine, iako je još za vreme Drugog svetskog rata promovisana kroz NOB i posle rata se stalno pevala. Međutim, nekadašnjim komunistima je trebalo više od tri decenije i pokušaja sa drugim autentičnim i originalnim domaćim himnama, koje nisu uspevale da postanu popularne, da se pomire sa situacijom da jugoslovenska himna nije originalno muzičko delo, već je uvezena kao rodoljubiva slovačka patriotska pesma. Original falsifikata.

Opširnije na: http://www.bastabalkana.com/2012/11/himna-jugoslavije-hej-sloveni-slovacka-i-jugoslovenska-himna-posle-drugog-svetskog-rata/

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *