Iako je kajsija ove godine slabije rodila, sudeći po utiscima sa 11. festivala mlade rakije, održanog prošlog vikenda u Ljutovu, kod Tavankuta, za ljubitelje žestoke kapljice „nema zime“. Pored kajsije, „na izvol’te“ su bile vrhunske kruškovače, viljamovke, jabukovače, dunjevače, komovica, rakije od trešnje, maline i duda, čak i domaći džin, a kada je nestalo uzoraka mlade, točila se prošlogodišnja rakija.
Interesovanje za Rakijadu u Ljutovu, po mnogima najbolji festival mlade rakije u Srbiji, raste iz godine u godinu, pa je tako ovog novembra, na salaš porodice Kopilović, došlo nekoliko hiljada posetilaca i 37 izlagača, dok je preko 70 takmičara poslalo 184 uzorka 12 vrsta rakije.
– Prvi put na čelu žirija bio je profesor Ninoslav Nikićević, jedan od naših najboljih stručnjaka za rakiju, sa kojim smo dogovorili i buduću saradnju. Mada je ova godina, generalno, bila lošija za rakiju nego prošla, neki uzorci su bili izuzetno kvaliteni. Izdvojio bih viljamovku Zorana Mrđanova, koja je pobednik Festivala, a odmah iza nje i rakiju od jabuke destilerije „Čolaković“, komovicu Zorana Varađanina, dok je najbolju kajsiju ispekao Vladan Nikolić… Imali smo i uzorke iz Slovenije, Hrvatske, Beograda i drugih delova Srbije. Cilj nam je da domaću rakiju podignemo na viši nivo, promovišemo male proizvođače i tradiciju pečenja rakije u Subotičko – horgoškoj peščari, da se ne pije sve i svašta, nego ono što je zaista kvalitetno – objašnjava Saša Kopilović, organizator ove manifestacije.
Ljutovačka rakijada razlikuje se od sličnih festivala po tome što se na većini ostalih samo šalju uzorci i ocenjuju, dok ovde posetioci imaju besplatnu degustaciju. Za 300 dinara, koliko košta ulaznica, dobija se rakijska čašica i prilika da probate sve što vas interesuje. To, uz rakiju, važi i za meze – kulen, kačkavalj, kisele krastavčiće… Festival počinje u jutarnjim satima pripremanjem svežih čvaraka za doručak, proglašenje pobednika je oko 14 časova, a onda sledi zabava uz tamburaše koja obično potraje do duboko u noć.
– Probao sam viljamovku i dunju, a sada ću potražiti kajsiju, kaže Miroslav Prčić iz Subotice. – Na ovaj festival dolazim godinama i svake godine je sve bolji. Sviđa mi se atmosfera, što su ljudi lepo raspoloženi, a volim i da popijem dobru rakiju.
Mnogi izlagači su, inače, nagrađivani i na drugim rakijskim takmičenjima. Jedan od njih je i profesor u penziji, Nikola Stojanac, iz Alekse Šantića, koji je nedavno proglašen za šampiona apsolutne kategorije za kajsiju na rakijskom takmičenju u Pančevu, u konkurenciji 100 uzoraka.
– Proizvodnjom rakije počeo sam da se ozbiljno bavim kada sam otišao u penziju, pre tri godine. Bio sam profesor hemije, i to znanje mi je puno koristilo. Od voća iz svog voćnjaka, ispečem po 200 litara kajsije, viljamovke i dunje. Ovde se takmičim poslednje tri godine, i do sada sam osvojio 15 medalja, od čega su trećina zlatne i srebrne. To mi mnogo znači, jer žiri čine vrsni stručnjaci – napominje Stojanac (koga su pojedini posetioci, oduševljeni Nikolinim „destilatima“, u šali prozvali „Alhemičar“).
Festival mlade rakije u Ljutovu organizuje Udruženje proizvođača i ljubitelja rakije „Subotička peščara“ (https://www.facebook.com/ljubiteljirakije.subotickapescara/), svake druge subote u novembru, u znak sećanja na poznatog i uglednog poljoprivrednog proizvođača iz ovog kraja, Blaška Kopilovića.
Ukratko, manifestacija za svaku preporuku, sa velikim turističkim potencijalom, koju obavezno treba posetiti.
Do iduće godine, na istom mestu – nazdravlje!
Aroma mlade rakije
Mlada rakija se pije nekoliko meseci posle pečenja, ne odležava, a kvalitet se određuje u zavisnosti od toga koliko se u piću oseća aroma voća od koga je napravljena. Jača je od rakije koja je odležala. Ipak, ponuda na Festivalu u Ljutovu toliko je kvalitetna da vas neće boleti glava, čak i ako popijete malo više nego što ste sebi smeli da dozvolite.
Tekst i foto: Petar Blečić
dud, dunja, Festival mlade rakije, jabuka, kajsija, komovica, Ljutovo, rakija, Saša Kopilović, Subotica, Tavankut, viljamovka
Divna manifestacija, volim rakiju, naše je tradicionalno piće, uvek me podseća na neko lepo veselje i merak. Treba promovisati ova dešavanja, zaista su divna i tradicionalna.