Rakijafeat

 

Iako je kajsija ove godine slabije rodila, sudeći po utiscima sa 11. festivala mlade rakije, održanog prošlog vikenda u Ljutovu, kod Tavankuta, za ljubitelje žestoke kapljice „nema zime“. Pored kajsije, „na izvol’te“ su bile vrhunske kruškovače, viljamovke, jabukovače, dunjevače, komovica, rakije od trešnje, maline i duda, čak i domaći džin, a kada je nestalo uzoraka mlade, točila se prošlogodišnja rakija.

 

Interesovanje za Rakijadu u Ljutovu, po mnogima najbolji festival mlade rakije u Srbiji, raste iz godine u godinu, pa je tako ovog novembra, na salaš porodice Kopilović, došlo nekoliko hiljada posetilaca i 37 izlagača, dok je preko 70 takmičara poslalo 184 uzorka 12 vrsta rakije.

RakijaiRakijaii

 

 

 

 

 

 

 

 

– Prvi put na čelu žirija bio je profesor Ninoslav Nikićević, jedan od naših najboljih stručnjaka za rakiju, sa kojim smo dogovorili i buduću saradnju. Mada je ova godina, generalno, bila lošija za rakiju nego prošla, neki uzorci su bili izuzetno kvaliteni. Izdvojio bih viljamovku Zorana Mrđanova, koja je pobednik Festivala, a odmah iza nje i rakiju od jabuke destilerije „Čolaković“, komovicu Zorana Varađanina, dok je najbolju kajsiju ispekao Vladan Nikolić… Imali smo i uzorke iz Slovenije, Hrvatske, Beograda i drugih delova Srbije. Cilj nam je da domaću rakiju podignemo na viši nivo, promovišemo male proizvođače i tradiciju pečenja rakije u Subotičko – horgoškoj peščari, da se ne pije sve i svašta, nego ono što je zaista kvalitetno – objašnjava Saša Kopilović, organizator ove manifestacije.

 

RakijaiiiRakijaivLjutovačka rakijada razlikuje se od sličnih festivala po tome što se na većini ostalih samo šalju uzorci i ocenjuju, dok ovde posetioci imaju besplatnu degustaciju. Za 300 dinara, koliko košta ulaznica, dobija se rakijska čašica i prilika da probate sve što vas interesuje. To, uz rakiju, važi i za meze – kulen, kačkavalj, kisele krastavčiće… Festival počinje u jutarnjim satima pripremanjem svežih čvaraka za doručak, proglašenje pobednika je oko 14 časova, a onda sledi zabava uz tamburaše koja obično potraje do duboko u noć.

 

– Probao sam viljamovku i dunju, a sada ću potražiti kajsiju, kaže Miroslav Prčić iz Subotice. – Na ovaj festival dolazim godinama i svake godine je sve bolji. Sviđa mi se atmosfera, što su ljudi lepo raspoloženi, a volim i da popijem dobru rakiju.

Rakijav

 

 

 

 

 

 

 

 

Mnogi izlagači su, inače, nagrađivani i na drugim rakijskim takmičenjima. Jedan od njih je i profesor u penziji, Nikola Stojanac, iz Alekse Šantića, koji je nedavno proglašen za šampiona apsolutne kategorije za kajsiju na rakijskom takmičenju u Pančevu, u konkurenciji 100 uzoraka.

RakijaixRakijax– Proizvodnjom rakije počeo sam da se ozbiljno bavim kada sam otišao u penziju, pre tri godine. Bio sam profesor hemije, i to znanje mi je puno koristilo. Od voća iz svog voćnjaka, ispečem po 200 litara kajsije, viljamovke i dunje. Ovde se takmičim poslednje tri godine, i do sada sam osvojio 15 medalja, od čega su trećina zlatne i srebrne. To mi mnogo znači, jer žiri čine vrsni stručnjaci – napominje Stojanac (koga su pojedini posetioci, oduševljeni Nikolinim „destilatima“, u šali prozvali „Alhemičar“).

 

Festival mlade rakije u Ljutovu organizuje Udruženje proizvođača i ljubitelja rakije „Subotička peščara“ (https://www.facebook.com/ljubiteljirakije.subotickapescara/), svake druge subote u novembru, u znak sećanja na poznatog i uglednog poljoprivrednog proizvođača iz ovog kraja, Blaška Kopilovića.

 

RakijaviiiRakijavii

 

 

Ukratko, manifestacija za svaku preporuku, sa velikim turističkim potencijalom, koju obavezno treba posetiti.

Do iduće godine, na istom mestu – nazdravlje!

 

 

 

 

Aroma mlade rakije

Mlada rakija se pije nekoliko meseci posle pečenja, ne odležava, a kvalitet se određuje u zavisnosti od toga koliko se u piću oseća aroma voća od koga je napravljena. Jača je od rakije koja je odležala. Ipak, ponuda na Festivalu u Ljutovu toliko je kvalitetna da vas neće boleti glava, čak i ako popijete malo više nego što ste sebi smeli da dozvolite.

Tekst i foto: Petar Blečić

RakijaxiiRakijaxi

, , , , , , , , , , ,
One thought on “Najbolje rakije iz peščare”
  1. Divna manifestacija, volim rakiju, naše je tradicionalno piće, uvek me podseća na neko lepo veselje i merak. Treba promovisati ova dešavanja, zaista su divna i tradicionalna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *