dvorac-veb

Ako se sutra, drugog avgusta, zateknete u Banatu, a skloni ste avanturama i mistici, ne propustite da obiđete dvorac Kapetanovo, u blizini sela Stari Lec. Ako je za verovati legendi, noću na svetog Iliju, odajama šeta duh, grb na dvorcu počinje da svetli, a od rike lava trese se celo selo. Naravno, ne upuštajte se ukoliko niste dovoljno hrabri i znatiželjni!

Prelepi dvorac Kapetanovo u Banatu podigao je vlastelin Bela Botka. Kažu da je imao dve ljubavi, lepu ženu Emu i kocku. Jedna ljubav mu je odnela drugu. Kad je na kocki izgubio dvorac 1938. godine, Ema se 2. avgusta popela na najvišu kulu, polila benzinom i zapalila. Kažu da je izgorela brzo i da od nje nije ništa ostalo. Čak ni pepeo. Ostao je samo pramen plave kose koji je poput venčanice smrti dugo obletao oko zamka.

dvorac Kapetanovo,Banat

dvorac1-veb

 

 

 

 

 

 

 
Danju romantično (foto:panoramio.com), a noću sablasno (foto:izletnik.org)

Toga avgusta 1938. nebom su svake noći šarale zvezde repatice podsećajući na taj tužni vatromet. Legenda kaže da se svakog 2. avgusta, na svetog Iliju, noću pojavljuje u jednoj od soba zamka senka žene sa dugom plavom kosom koja gleda u banatsku ravnicu. Grb porodice Botka na istočnom zabatu (lav sa krunom koji u šapi drži zvezdu) počinje da svetli i redovno se čuje rika. Meštani susednih sela smatraju da se ipak radi o grmljavini.
I danas, kada kosci kose travu oko zamka, na njihovim kosama i grabljama se umesto trave ponekad nađe pramen plave kose…

dvorac3-veb

dvorac kapetanovo, mapa

 

 

 

 

 

 

 

 

Dvorac je inače, u svakom slučaju lepo obići jer je jedan od malobrojnih u Vojvodini koji je kompletno renoviran, a sačuvana je prvobitna arhitektura. Građen je u duhu neogotičke arhitektonske koncepcije, pa više deluje kao raskošni srednjevekovni zamak netipičan za vreme u kojem je nastao.
Sagradio ga je 1904. godine ondašnji župan Botka Bela, a ime je dobio prema poslednjem predratnom vlasniku Milanu Kapetanovu. Posle Drugog svetskog rata, Zakonom o nacionalizaciji, dvorac mu je oduzet. Privatizovan je pre više godina i novi vlasnik planira da u njemu otvori hotel i restoran za klijentelu sklonu lovnom turizmu.

 

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *