foto-tvrdjava-golubac

Na strmim liticama, pre ulaska u veličanstvenu Đerdapsku klisuru, iz stena “izranja” Golubačka tvrđava, veličanstveno i pomalo sablasno utvrđenje za koje se čak i ne zna tačno ko ga je i kada podigao. Inspiracija je mnogim umetnicima, pogotovo fotografima, a sada se “našla” i na pobedničkoj fotografiji konkursa “Wiki Loves Monuments 2013 – Srbija”. 

 

 

Tačnije, fotografija Branislava B, “Tvrđava Golubački grad” je prvoplasirana među deset najlepših slika naših spomenika koje će učestvovati na svetskom takmičenju. Drugo mesto među srpskim takmičarima pripalo je Mikici Andrejić za prikaz “Spomen park Bubanj”, dok je treće mesto osvojila Maša S. sa fotografijom “Manastir Đurđevi Stupovi”.

foto-park-bubanj

foto-stupovi

 

 

 

 

 

 

 

 

Druga i treća nagrada: Spomen park Bubanj i Manastir Đurđevi Stupovi

Vikimedija Srbije je organizovala foto – konkurs, čiji je cilj bio prikupljanje fotografija nepokretnih kulturnih dobara širom zemlje i njihovo slanje pod slobodnom licencom, kako bi one bile svima na raspolaganju, odnosno, javno dostupne. Iz Srbije je pristiglo oko 3.000 radova, a samo deset najboljih ide na dalje svetsko takmičenje “Wiki Loves Monuments”.

foto-gamzigrad

foto-oplenac

 

 

 

 

 

 

 

 

Među deset najboljih: Gamzigrad, autor Pudelek i Oplenac, autor Sasha SB

Na ovom, po Ginisovoj knjizi, najvećem foto-konkursu svih vremena, ove godine učestvuje 51 zemlja i pristiglo je ukupno oko 370.000 fotografija.

foto-avala

foto-biblioteka

 

 

 

 

 

 

 

 

Spomenik neznanom junaku na Avali, autor Suncocvet i Narodna biblioteka Srbije, A. Milenković

Srbija ove godine po drugi put učestvuje na velikom svetskom “Wiki Loves Monuments” foto – konkursu i po broju poslatih fotografija našla se na 29. mestu.

Olivera Radaković

foto-milesevac

foto-most

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografije Mirka Kovačevića: Srednjevekovni grad Mileševac i Most na reci Uvac

 

 

 

, , ,
2 thoughts on “Najlepše fotografije spomenika”
  1. srpski umetnici za kamen i srpski kamenstruganik iz mionice su najbolji na svetu.zato je i bescka oper izgradjena od kamena struganika iz mionice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *