divcib-future

Ako čovek zasedne na Kraljev sto, oči mu sigurno neće ostati gladne. Pred njim je puna “trpeza”. Tu, na najvišem vrhu planine Maljen, udaljenom od Divčibara oko četiri kilometara, sa visine od 1.103 metara, puca pogled na obližnja sela, livade i šumadijske planine, sve do Kopaonika: Medvednik, Jablanik, Povlen, Zlatibor, Taru, čak i Avalu. Zaista kraljevski! Ipak, vrh nije po tome dobio ime, već po važnom istorijskom događaju.

divciba-veb

divcib3-veb

 

 

 

 

 

 

 

 

Najviši vrh planine Maljen, Kraljev sto: Vide se Medvednik, Jablanik, Povlen, Zlatibor, Tara, čak i Avala

Prema narodnom predanju, pre nego što je postao car, Dušan, kralj Srba, zarati sa Mađarima. Došavši sa vojskom iz Prizrena na Maljen, poslao je trupe niz planinu pred neprijatelja, dok se on sa pratnjom ulogorio na najvišem vrhu, odakle je posmatrao borbu u kolubarskoj ravnici. Na ovom visu primio je i glasnika koji mu je doneo izveštaj o pobedi. Kralj je potom sa svitom sišao u srpsku tvrđavu Belu stenu, koja je ležala na padini Maljena, više sela Krčmara, izvršio smotru vojske i vratio u Prizren. A narod, da bi sačuvao spomen na taj događaj i dane Dušanovog boravka na Maljenu, najvišem maljenskom vrhu dade ime Kraljev sto.

divcib1-veb

divcib2-veb
    Turisti najčešće dolaze vozićem do vrha, a “vodič” je ljubazni mašinovođa

Tu se, uzgred, još mogu videti i tragovi borbi vođenih tokom Kolubarske bitke, koja je trajala od 16. novembra do 15. decembra 1914. godine, a očuvani su i delovi rovova. Vremenom je na Kraljevom stolu niklo naselje i istoimeni etno – kompleks. Kolima se iz Valjeva stiže za pola sata, a putovanje autobusom traje skoro sat vremena. Izletnici koji vreme provode na Divčibarima najjednostavnije će stići do ovog vrha vozićem koji svakog dana u 18 časova ide iz centra, preko Velikog brda. Za 150 dinara, koliko košta vožnja, ljubazni „mašinovođa“, inače meštanin koji odlično poznaje kraj, ispričaće poneku anegdotu i „održati čas geografije“.

divcib4-veb

divcib5-veb
Vremenom je na Kraljevom stolu niklo naselje, a i istoimeni etno – kompleks

Veliko brdo (1061 m), sa koga se pruža izvanredan pogled na sela u dolini Kolubare, takođe je veoma privlačno za izletnike. Odatle se vidi i Mionica, varošica sa živopisnom okolinom na padinama Maljena, koju presecaju brze vode reke Ribnice. U gustoj bukovoj šumi, prošaranoj jelom, na blagoj padini ovog masiva, nalazi se izvor hladne planinske vode Studenac, čija voda izvire iz kamena u podnožju bukovog drveta. Zgodno mesto za odmor je i mešovita bukovo – jelova šuma Blagulja, koja se nastavlja na Veliko brdo. A odmah posle Velikog brda, kada se ide iz pravca Valjeva, stiže se na Divčibare.

 

, , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *