berina-future3

Kada bi joj samo čuli glas i pratili njenu priču o istoriji svog grada, pomislili bi da je Berina Crnišanin iskusni turistički vodič, istoričar ili, eventualno, profesorka, koja vas tako smireno, samouvereno, znalački, a veselo i nadahnuto “vodi” kroz prošlost, običaje, anegdote. A kada je vidite i saznate da ima tek 17 godina, da još nije izašla iz đačke klupe i da je zapravo devojčurak, prosto ne možete da poverujete svojim očima.

Berina je jedan od nekoliko volontera, turističkih animatora pri Kancelariji za mlade Novog Pazara, tako da često dočekuje grupe i objašnjava im pojedinosti vezane za istoriju i kulturu grada, ali to radi sa toliko ljubavi, znanja i energije da vas prosto očara.

Time se bavim tek četiri meseca. Dobila sam poziv od jednog od organizatora Youth Theatre festivala, Rifata Rifatovića, nakon toga su počele pripreme za festival, nekoliko dana treninga, a onda i festival. Sve je išlo tako brzo…- priča ova nasmejana devojka, učenica trećeg razreda islamske gimnazije i dodaje da su lepi trenuci i doživljaji doprineli da mladi animatori ovaj posao, s jedne strane, shvate ozbiljno, a sa druge, da uživaju u njemu.

berina-turisti

berina-turisti1

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistički animatori u Novom Pazaru i Berina turistima pokazuje staru čaršiju

Osim što jako voli svoj grad i druge uspeva da navede da se zaljube u ovaj, kako ona kaže, “dragulj Balkana”, Berina je, zahvaljujući tome što peva u horu, obišla i mnoge druge gradove i zemlje. Već šest godina peva u horu Đulistan, koji neguje i interpretira islamsku duhovnu muziku i koji važi za najuspešnije i najtrofejnije kulturno – umetničko društvo sa prostora Novog Pazara i Sandžaka. Hor broji 60 članova i nastupao je širom sveta – po bivšoj Jugoslaviji, Turskoj, Nemačkoj, Austriji, Luksemburgu, Francuskoj… Ni sa jednog festivala duhovne muzike ne vraćaju se bez neke prestižne nagrade. Rukovodilac hora je Aladin Imamovic, istaknuti novopazarski kulturni radnik. Berina je jedan od solista, a kako sama kaže, rad u horu puno je uticao na formiranje njene ličnosti i definiciju njenog sistema vrednosti.

berina-veb-hor

berina-koncert

 

 

 

 

 

 

 

 

Na festivalu u Alžiru, avgusta ove godine, gde je bilo 22 učesnika iz celog sveta, “Đulistan” je osvojio prvo mesto

– Ovaj hor je posebno ponosan na međuetničku i međukonfesionalnu saradnja sa horovima i pevačkim grupama koje neguju tradicionalnu muziku ostalih naroda i duhovnu muziku ostalih religija. Primera radi, učestvujemo u projektu “Pazarska sofra”, gde nastupamo zajedno sa etno – grupom Rašanke, koje neguju srpsku tradicionalnu muziku – kaže Berina.
Berina ima još jedan hobi – crta ruke devojačke! Naime, kada se devojke pripremaju za venčanje, po muslimanskom običaju, ukrašavaju ruke crtežima, a Berina je tu majstor. Samouki! To inače, vrlo mali broj devojaka zna da radi, a nju je podučavala majka.

berina-veb-ruke

ber-veb-mama

1. Tradicija i moda: Knenje

2. Berina sa majkom koja je, kako kaže, usmerila na pravi put

– U našem kraju postoji običaj da devojka pre udaje pozove svoju najbližu žensku rodbinu, prijateljice kao i žensku rodbinu njenog budućeg supruga. Uz veselje se obavlja i knenje ili iscrtavanje djevojačkih ruku. Mladu knuju osobe specijalizovane za to, iscrtavajući i ukrašavajući mladine ruke. Danas možemo primetiti da se ne knuju samo devojke pred udaju, već je to kao neki modni detalj.

 

A, kad već priča o modi i ukrašavanju, dodaje da ima još jedan hobi – pravi nakit. Kako je ručno rađen nakit prilično tražen, ona uspe da zaradi džeparac.
Odličan je đak i kako kaže, trudi se da svakog dana nauči nešto novo i da svoje znanje prenese na druge. U slobodno vreme radi i kao novinar na televiziji “Sandžak”. Gde pronalazi to “slobodno vreme”, to samo ona zna, ali tajna je verovatno u tome što sve radi s ljubavlju.
I, na kraju, ako se pitate zašto baš priča o Berini – zato što ovakve mlade ljude ne samo da treba pohvaliti, nego im se treba diviti.

Olivera Radaković

 

,
5 thoughts on “Svakog dana nauči nešto novo”
    1. Naravno da termin Medrese nije prepoznatljiv kod
      Ljudi koji nisu Islamske vjeroispovesti. Zato je i stavljeno “Islamska gimnazija”.

  1. Divno je sto su ovakva prica i ovako divna djevojka pronasle mjesto na vasoj stranici…Berina to i zasluzuje jer Novi Pazar boljeg ambasadora nema od ovakvih mladih i uspesnih ljudi.Cestitam prelepoj Berini na svesrdnom trudu, te nam i radom i zalaganjem prezentuje grad,a bogami i osmehom koji pleni, za novinrku posebna pohvala za tekst a posebno za temu … pozdrav i sve najbolje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *