Lovačka ulica

Jedna od najkraćih ulica u Beogradu, Lovačka na Čukarici, ne samo da je dugačka jedva 12 metara i da se u njoj nalazi jedna jedina zgrada, nego ima i poseban kuriozitet – ona počinje i završava se brojem 6. Zašto baš 6, ne zna se?! Kao kada bi sedmica počinjala od srede?!

Možda joj upravo to daje mogućnost da uđe u Ginisovu knjigu rekorda, jer što se dužine tiče, iako može da se prepešači za petnaestak sekundi i prava je atrakcija u našoj prestonici zbog svoje “patuljaste građe”, u svetu ima i kraćih ulica. Naime, svetski rekord “drži” ulica Ebenezer Place u mestu Vick u Škotskoj koja je dugačka samo 206 centimetara i “kod Ginisa” se od 2006. godine vodi kao najkraća na svetu. I u ovom škotskom sokaku postoji samo jedna zgrada, ali, logično, pod brojem 1.

lovacka2lovacka1

 

 

 

 

 

 

 

 

Ova naša domaća, velegradska džada ima još jednu specifičnost. Zgrada, inače moderna i lepa, od fasadne cigle, u jednom delu se tako “raširila” da je skoro dodirnula susednu, pa komšija iz susedne ulice može s prozora da crta grafite po njoj.

lovacka4lovacka3

Skoro pa kao u Veneciji?!

Neimar je, verovatno po ugledu na Venecijanske majstore, priljubio zgradu uz komšijsku.

 

“Skraćena” ulica

Stanari pričaju da je nekada ova ulica bila duža, tu su bile privatne kuće, a onda je došla “moderna gradnja”, skratila ulicu i “progutala” ostale brojeve

 

Neobična je i po tome što je samo jedna od četiri istoimene ulice u Beogradu, pa kada bi vas neko upitao gde je Lovačka ulica, morao bi da zna i opštinu koju traži, Palilulu, Dobanovce ili Čukaricu. Istina, Lovačkoj u Surčinu je nedavno promenjeno ime u Ulicu braće Ožegović.

smed-palankaLovačka ulica u Smederevskoj Palanci (foto: panoramio.com)

Što se imena tiče, ne zna se ko je i kada bio kum, ali se zna da ima imenjakinje širom Srbije. Lovačka ulica postoji i u Novom Sadu, Smederevu, Smederevskoj palanci, Staroj Pazovi, Koceljevu, Zrenjaninu…

Do nedavno najkraćom ulicom u Beogradu smatrao se Mitrovićev prolaz, na Vračaru, u blizini Čuburskog parka, sokak od 27 metara, sa samo tri kuće i desetak stanara, ucrtan u kartu grada početkom 20. veka. U bici za “titulu najkraće ulice » su i Tesna na Gardošu (oko14 metara dužine), U Starom Gradu – Uskočko sokače (tridesetak metara), Delijska, Laze Pačua, Marka Leka, Cvetna u Zemunu… Zvaničnih podataka o tome koja je najkraća ulica u prestonici nema, pa ostaje samo da onaj ko je znatiželjan, krene i premerava.

Najduža ulica u prestonici je Obrenovački put, dug 11, a sledi ga Bulevar kralja Aleksandra Obrenovića sa 7,5 kilometara – od Trga Nikole Pašića do Smederevskog puta, koji se proteže kroz tri opštine: Stari grad, Vračar i Zvezdaru.

Olivera Radaković

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *