avala-future

Znate li kako se zove planina u kojoj se nalazi jedan od najstarijih rudnika na svetu, po kojoj su gazila dva Zmaja i gde je otkriven mineral koji do sada nije pronađen ni na jednom drugom mestu na planeti? Pitanje izgleda teško, ali ako živite u Beogradu, odgovor vam je, takoreći, pred nosem.

Zaista, doći u Beograd, a ne posetiti Avalu, slično je kao da odete u Beč, a ne vidite Šenbrun – uskratićete sebe za minimum četiri sata uživanja u lepom.

Avala je 511 metara visoka planina i popularno beogradsko izletište, udaljena 16 kilometara od centra grada. Još 1859. godine, knez Miloš doneo je odluku da se zaštiti, a 1936. proglašena je nacionalnim parkom. U zaštićenoj zoni koja se prostire na površini od 489 hektara, raste oko 600 različitih biljnih vrsta, među kojima su i neke izuzetno retke, poput zanoveta, zlatana i zelenike. Takođe, tu se može videti i više retkih vrsta životinja i ptica (npr, zlatna vuga), a veliko prirodno bogatstvo krije se i pod zemljom.

avala-tablaavala-ptica

 

 

 

 

 

 

 

Mapa Avale sa obeleženim spomenicima, značajnim objektima i izvorima i Zlatna vuga, retka vrsta pevačice

Avala je tako jedino mesto na svetu gde je pronađen avalit, mineral plavo – zelene boje, dok su rude žive, olova i cinka ovde eksploatisane još pre više milenijuma. O tome svedoče dva rudnika, Šuplja stena i Crveni breg, oba zatvorena u drugoj polovini prošlog veka. Ima nagoveštaja da je rudnik Šuplja stena, sa rudama živom i olovom, korišćen čak 7.000 godina pre naše ere, a izvesno je da je igrao važnu ulogu u razvoju Vinčanske kulture, tehnološki najnaprednije praistorijske kulture u svetu (5.200 – 4.250 godine pre naše ere).*

Crveni breg, nekadašnje nalazište olova i cinka nešto je mlađi – star je oko 2.000 godina, sa tragovima rudarenja iz rimskog doba. Rimljani su na Avali podigli i prvo utvrđenje, za zaštitu rudnika, a koristili su i izvore pitke vode koju su akvaduktom sprovodili do Singidunuma. Iza njih su ostali bunari koji su danas zapušteni.

AvalacrvbregAvalacrvbregi

 

 

 

 

 

 

 


Rudnik olova i cinka Crveni breg koristi se kao školski rudnik za terensku nastavu studenata Rudarsko – geološkog fakulteta u Beogradu. Planirano je da se tu jednog dana otvori Muzej rudarstva i geologije i tako uključi u stalnu turističku ponudu

Posle Rimljana, sa rudarenjem na Avali nastavili su Sloveni. Oni su ovu oblast nazvali Žrnov, što znači žrvanj, najverovatnije za mlevenje rude. To ime nosila je i tvrđava koju su Srbi u srednjem veku podigli na mestu gde se nalazila rimska utvrda. Sadašnjem imenu planine kumovali su Turci, koji su sredinom 15. veka zauzeli tvrđavu, i pretvorili je u jako uporište sa dva bedema i pet kula visokih 25 metara, iz koga su ugrožavali ugarski Beograd (od turske reči Havalasmetnja, prepreka). Međutim, do 18. veka tvrđava je izgubila na značaju i opustela. Polako je propadala do 1934. godine, kada je za par dana potpuno razorena po nalogu kralja Aleksandra Karađorđevića, da bi se na tom mestu podigao spomenik Neznanom junaku.

avala-jun2-usp

avala-junak

 

 

 

 

 

 

 


Projekat za Mauzolej neznanom junaku izradio je poznati vajar Ivan Meštrović po ugledu na mauzolej osnivača persijskog carstva Kira Velikog

 

Značajan objekat i simbol Beograda je televizijski toranj. Stari toranj visok 202 metra pušten je u rad 1965, ali je srušen 1999. godine tokom NATO bombardovanja. Do rušenja Svetskog trgovinskog centra 11. septembra 2001. to je bio najviši srušeni objekat na svetu. Novi toranj završen je krajem 2009. godine. Visok je 204 metara, ima dva lifta, restoran (na 119. metara) i vidikovac (na 122 – om metru visine).

avala-toranj1-usp

avala-toranj

 

 

 

 

 

 

 

 

Sa Avalskog tornja pruža se nezaboravan pogled na Beograd, podavalska sela, Srem i Šumadiju


Ako prvi put dolazite na Avalu, trebalo bi da posetite još i istoimeni hotel, spomenik sovjetskim ratnim veteranima poginulim u avionskoj nesreći 1964. godine i izvor Sakinac. Hotel “Avala” sagrađen je 1928. godine, po projektu ruskog arhitekte Viktora Lukomskog, autora brojnih zdanja u užoj gradskoj zoni Beograda, među kojima su i mala crkva Svetog Save na Vračarskom platou i zgrada Patrijaršije preko puta Saborne crkve.
Oko 500 metara ispod hotela, na istočnoj strani planine, nalazi se spomenik posvećen sovjetskim ratnim veteranima, koji su tu poginuli u avionskoj nesreći 19. oktobra 1964. godine. U tridesetočlanoj vojnoj delegaciji koja je putovala na proslavu dvadesetogodišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, bili su i maršal Sergej Birjuzov i general Vladimir Ždanov, učesnici borbi za oslobađanje srpske prestonice.

Avalarusiavala-hotel

 

 

 

 

 

 

 


Spomenik ruskim vojnim veteranima predstavlja slomljeno avionsko krilo (levo) i Hotel Avala izgrađen po projektu arhitekte Viktora Lomonosova


Šetnju po jedinoj beogradskoj planini možete ulepšati obilaskom osam izvora. Najpoznatiji je Sakinac, koji dan danas pohode mnogi Beograđani, i čiju je vodu industrijalac Đorđe Vajfert koristio za svoju fabriku piva. Čak i da ne pijete vodu sa ovih vrela, dovoljno je da ih obiđete da biste se osećali zdravije.

avala-cesma

avala-vasa-carapic

 

 

 

 

 

 

 


Vajfert je koristio vodu sa izvora Sakinac za spravljanje svog čuvenog piva (levo) i Spomenik Vasi Čarapiću na Avali nalazi se u blizini restorana Čarapićev brest

 

Na kraju, ako poželite da krenete na Avalu, ne dozvolite da vas pokolebaju oni koji govore da je na ovu planinu najbolje doći leti. Imajte na umu da je ovo predeo izuzetnih odlika. Svako vreme je dobro da se ode na takvo mesto.

Ukoliko odlučite da posetite Beograd i prelepu planinu Avalu, planirajte svoje putovanje unapred. U Beogradu postoji mnogo hotela, za svačiji džep, a neki od njih se nalaze u neposrednoj blizini Avale. Detaljnije informacije možete potražiti na internet pretraživaču hotela trivago.rs.

Petar Blečić

 

* Vinčani su na Avali nabavljali dragocenu boju cinober (koju su dobijali topljenjem živinog sulfida cinobarita), sa kojom su uspešno trgovali, jer se nije mogla naći u radijusu od nekoliko hiljada kilometara.

Dva Zmaja

U tursko doba, Avalu su pohodila dva Zmaja, istaknuti borci protiv Osmanlija. Prvi je bio srpski despot Zmaj Ognjeni Vuk, koji je na ulazu u tvrđavu ubio Porču od Avale, turskog harambašu i zulumćara, koji je terorisao okolinu. Sećanje na taj događaj čuva poznata srpska narodna pesma. Kasnije, uoči Prvog srpskog ustanka, na ovoj planini se krio Vasa Čarapić, Zmaj od Avale, poznati junak koji je poginuo u borbi za oslobođenje Beograda 1806. godine i dobio spomenik na ovoj planini 1991.

Planinarski domovi – restorani

Prvi planinarski dom na Avali, “Mitrovićev dom”, izgrađen je 1933. godine, a nazvan je po doktoru Dušanu Mitroviću Špirti, najzaslužnijem za popularizaciju planinarenja među Beograđanima u međuratnom periodu. Bila je to jednospratna vila od kamena i drveta u blizini Avalskog tornja, omiljeno mesto za predah izletnika. Izgoreo je u požaru prošle godine i još nije obnovljen. Godine 1953, na severnoj strani Avale, sagrađen je planinarski dom i restoran “Čarapićev brest”.

 

, , , , , , , , , , , ,
5 thoughts on “Avala – “prepreka” koju morate savladati”
  1. Divno mesto koje ne zaobilazim kada izdvojim jedan “turisticki dan” kako mi to zovemo porodicno. Tuzno je to sto osim tornja ljudi nista videli nisu.

  2. После пуно година, посетио сам место трагедије.
    Први пут 20. октобра 1964.
    Споменик и његово окружење је лепо дело уметника.
    Али …
    Не одражава тренутак трагедије која се ту догодила!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *