Faffeature

Italijanski reditelj Đanfranko Rozi (na slici), dobitnik Zlatnoga lava na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, otvoriće večeras (28. novembra) u Domu omladine XIX Festival autorskog filma (FAF), koji će trajati do 3. decembra. Nakon ceremonije svečanog otvaranja biće prikazan Rozijev nagrađeni film, dokumentarac Sveti GRA, o ljudima sa margine koji žive pored obilaznice oko Rima, inače prvi dokumetarni film koji je osvojio glavnu nagradu u istoriji Venecijanskog festivala.

U Glavnom programu ovogodišnjeg FAF – a publika će videti 16 ostvarenja, uglavnom sa festivala u Veneciji, Berlinu i Kanu, od kojih je 10 u konkurenciji za nagradu “Aleksandar Saša Petrović”. Među njima su i najbolji film Berlinala – “Uloga deteta” reditelja Kalina Petera Necera, drama „Psi lutalice“ čuvenog reditelja Cai Ming Lianga, o ocu alkoholičaru koji sa dvoje dece pokušava da preživi na ulicama Tajpeja, “Ilo Ilo” Entonija Čena koji je dobio nagradu za najbolji debitantski film na filmskom festivalu u Londonu i “Gospođica nasilje” Aleksandrosa Avranasa.

FafpsiFafiliilo

Kadar iz filma “Psi lutalice”, tajvanskog reditelja Cai Ming Lianga, koji je osvojio Zlatnog lava u Veneciji 1994. godine (levo) i Kadar iz filma Ili Ilo (desno)

U pratećem programu najavljeni su ciklus “Autori predstavljaju”, sa filmovima iz regiona, omaž nedavno preminulom književniku i scenaristi Mirku Kovaču, ciklus biografskih filmova o velikim piscima, kao i izbor ranijih pobednika festivala u Veneciji i Berlinu.

Osim Doma omladine, domaćini festivala su Dvorana kulturnog centra, Muzej Jugoslovenske kinoteke, Dom kulture Studentski grad i bioskop “Fontana”.

Petar Blečić

Fafpijeta

Film “Pijeta” poznatog reditelja Kim Ki Duka, uvršten je u prateći program Pobednici festivala. To je priča o okrutnom mladiću koji radi kao uterivač dugova. Nemajući porodicu, niti bilo šta da izgubi, on živi ne mareći za bol koji nanosi ljudima. Jednog dana, u njegovom životu pojavljuje se žena koja tvrdi da mu je majka

 

 

 

 

Prva slika preuzeta sa nuovocinemalocatelli.com

, , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *