dimnic-future1

Povodom 150 godina dimničarstva u Srbiji, 12. septembra će u Beogradu biti održan prvi Kongres dimničara Srbije, a Srbinside objavljuje tekst iz jedinstvene radionice preduzeća “Dimničar”.

Ako svaki put kada vidite odžačara posegnete za najbližim dugmetom, ne bi bilo zgoreg da znate da se one srećne dimničarske četke, takozvani „štoseri“, prave u radionici za izradu dimničarskog alata beogradskog Javnog preduzeća „Dimničar AD“, koja je jedina u Srbiji. Svake godine ovde ih se izradi oko 3.000, više nego kugli, đuladi, grebača, strugača i drugih alatki, jer se „štoseri“ najbrže i troše.

Preduzeće „Dimničar“ osnovano je 1948. godine, a izradu dimničarskih alatki započelo je sredinom pedesetih godina prošlog veka. Ni danas, sa centralnim grejanjem, raznim grejalicama, električnim radijatorima i klima uređajima, ne bi se moglo reći da je ovu radionicu pregazilo vreme, pošto 90 odžačara, koliko ih je zaposleno u „Dimničaru“, održavaju oko 140.000 dimnjaka na deset beogradskih opština.

dimnicarski alatDimničarski alat

 

– Jedna žičana četka izrađuje se iz šest, sedam operacija, odnosno za deset, petnaest minuta, zavisno od umešnosti majstora. Glava svake četke mora biti čvrsto vezana za žicu za čišćenje dimnjaka, jer je vrlo teško da se izvadi iz dimnjaka ili cevi kotla, ako se otkači. Pored četki, pravimo još i kugle, đulad, grebače i razne druge alatke, ali u znatno manjem broju, pošto duže traju. Na primer, majstori sa jednim đuletom mogu da rade i tri godine. Đule je olovom ispunjena metalna šipka u obliku metka, koja kroz dimnjak vuče četku ili oprugu za struganje gareži sa zidova. Međutim, kada je dimnjak zapušen, koristi se klasična kugla od oko četiri kilograma kojom se probija zagušenje – objašnjava Tomislav Tasić, poslovođa koji nas vodi kroz radionicu.

Odžačari „Dimničara“ očiste oko 1.000 tona gareži godišnje iz dimnjaka i kotlova koje održavaju. Nakupi se tu čađi, smole i svakojake prljavštine – s obzirom na to da se, pored dimnjaka na privatnim kućama i stambenim zgradama, čiste i dimnjaci upravnih zgrada, škola, bolnica, ambasada i fabrika, među kojima su NIS, „Petrohemija“ i termoelektrane u Obrenovcu i Kostolcu – nakupi se, dakle, toliko prljavštine da ponekad ni „štoser“ ne pomaže, već samo kugla ili spaljivač.

dimnićarsko djuledimnic-veb21.Jedan od osnovnih dimničarskih alata je đule (slika levo)

 

2.Svake godine u radionici za izradu dimničarskog alata beogradskog Javnog preduzeća „Dimničar AD“, koja je jedina u Srbiji, izradi se oko 3.000 četki, takozvanih “štosera”. Radnik na slici (desno) pokazuje kako se izrađuje glava četke.

 

– Mnoge alatke izrađujemo po potrebi, u zavisnosti od situacije. Skoro smo pravili žičani krug prečnika metar na koji je poput lustera pričvršćeno 10 glava četki. Izrađujemo i štangle sa navojima, koje mogu da se nastavljaju jedna na drugu i tako povećaju domet četke za čišćenje dimnjaka do četiri metra. Ipak, najviše posla imamo prilikom čišćenja dimnjaka i kotolova nekog velikog postrojenja, poput termoelektrane u Obrenovcu. Tamo debljina naslage ide i do 40 centimetara. Kada zaustave postrojenje, prvo ga isperu vodom. Dan posle tog pranja, naslage su još mokre, pa se deo skine aluminijumskim strugačima. Ali, kada se sve to skori, bude udaranja i razbijanja. Pritom tu ne sme da se radi gvozdenim alatom jer bi mogao da napravi varnicu i izazove eksploziju, a oštećuje i cevi – kaže inženjer Tasić.

dimniuc-brkovidimnic-veb

 

 

 

 

 
Brkovi za četku (slika levo) i alatka za čišćenje dimnjaka sa osam četki (slika desno)

Posao zaposlenih u ovoj radionici ponekad povlači za sobom i veliku odgovornost, jer se ovde, između ostalog, izrađuju i nosači skela za čišćenje kotlova. Da je repertoar njihovih proizvoda širi nego što bi se očekivalo vidi se i po tome što su svojevremeno napravili čak i baraku za smeštaj radnika „Dimničara“ na terenu. Uz sve to, ovde se svake godine izradi i opravi preko 200 filtera koji sprečavaju ulazak masnoće u ventilacioni sistem restorana.
– Mi ovde izrađujemo sav alat koji se koristi u dimničarskom zanatu sami, osim mašina za pranje pod visokim pritiskom, pumpi za pretakanje kiseline i rotacionih mašina za mehaničko čišćenje termoenergetskih postrojenja koje kupujemo na tržištu. Ali i njih treba održavati – kaže naš sagovornik.

Privesci za sreću

Osim uobičajene odžačarske opreme, u radionici za izradu dimničarskog alata Javnog preduzeća „Dimničar AD“, izarađuju se i minijaturne dimničarske četke koje poklanjaju kao priveske, za sreću.

dimnicariU Radionici dimničarskog alata izrađuju se i minijaturne četke – privesci za koje se veruje da donose sreću

Inače, jedno od mnogih tumačenja rasprostranjenog verovanja da dimničari donose sreću vezano je za predstavu odžaka kao svojevrsnog duhovnog spoja vlasnika kuće sa nebeskim silama. Kada vatra, koja predstavlja životnu energiju, ne može da se rasplamsa, domaćinstvo trpi, a u simboličnom smislu i ukućani nemaju dovoljno vitalne životne sile. Tako odžačari koji omogućavaju da kuća „prodiše“ ujedno oslobađaju ukućane negativnih misli i svega lošeg, prljavog u sebi.

 

 

, , , ,
2 thoughts on “Četke koje donose sreću”
    1. Poštovani Slaviša, preporučujemo vam da nazovete Javno preduzeće “Dimničar AD” (011/2646-355, 011/2646-278), u Beogradu, i da se kod njih raspitate za to što vas interesuje. Srdačan pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *