Kinotekafeature

Muzej Jugoslovenske kinoteke otvoriće večeras novu bioskopsku sezonu svečanom projekcijom dva dokumentarna filma starih sto godina – „Povratak srpskih pobednika i osvećenje i otkrivanje Karađorđevog spomenika na Kalemegdanu” i „Proslava 1600. godišnjice Milanskog edikta u Nišu 1913. godine”. Ovi izuzetno značajni dokumentarci biće prikazani u novoj zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, dok će se redovni program nastaviti 3. septembra na starom mestu, u Kosovskoj 11.

 

Inače, treba reći da se pored srušenog spomenika Karađorđu, u filmu „Povratak srpskih pobednika…” može videti antologijski snimak Knez Mihailove ulice od pre jednog veka, i to snimljene celom dužinom, počevši od Kalemegdana, u jednom kadru, kamerom postavljenom u automobilu.

KinotekaiKadar iz dokumentarnog filma „Povratak srpskih pobednika i osvećenje i otkrivanje Karađorđevog spomenika na Kalemegdanu 11. avgusta 1913. godine”

Tokom septembra u Muzeju kinoteke biće prikazano više “in memoriam” programa, sa filmovima domaćih i stranih umetnika koji su preminuli u 2013. godini (između ostalih Ričarda Matesona, Alekseja Balabanova, Ester Vilijams i Džejmsa Gandolfinija), zatim omaž velikim kompozitorima pod nazivom “200 godina Verdija i Vagnera” i novi ciklus “Dive svetskog filma”, posvećen Marleni Ditrih.

Od 17. do 22. septembra biće održan Festival indijskog filma, sa sedam ostvarenja novije produkcije, ali i jednim starim hitom – „Kiša” Radža Kapura 1949. godine. Kraj meseca obeležiće ciklus povodom 90 godina od rođenja Mije Aleksića, sa devet filmova u kojima je igrao ovaj popularni glumac.

Cena ulaznice ostaje ista – svega 100 dinara!

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *