predrag-gosta1

U Etnografskom muzeju u Beogradu, večeras se (u 19,30) svečano zatvara 10. jubilarni međunarodni festival “Čembalo, živa umetnost”. Slušaoci će imati priliku da čuju autentično tumačenje operskih dela i madrigala jednog od najvećih italijanskih kompozitora Klaudija Monteverdija, osnivača opere kakvu danas poznajemo. Dela izvode dirigent i čembalista Predrag Gosta i članovi Barokne akademije Beograd. 

Gosta je jedan od najaktivnijih muzičkih umetnika iz naše zemlje u inostranstvu, gde živi već poslednjih 17 godina. Dobitnik je brojnih, prestižnih nagrada. Prvi je dirigent sa naših prostora koji je dirigovao slavnim Londonskim simfonijskim orkestrom, a u Beogradu je poznat najviše kao osnivač i umetnički direktor Festivala rane muzike. Ovih dana u veliku pažnju medija privukla je njegova kandidatura za mesto upravnika Narodnog pozorišta.
Na programu će biti premijerno izvedena vokalno – instrumentalna dela Klaudija Monteverdija i njegovih savremenika Marinija, Kapsbergera i Merule, i to uz istorijske instrumente (čembalo, teorga, barokne violine i čelo).
Više informacija na sajtu Kulturnog Centra Beograda, koji je i organizator celog Festivala.

 

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *