dkc-film Falsifikator

“Operacija Bernhard”?! Zvuči poznato?! Da, najveća organizovana akcija falsifikovanja novca, sprovedena pred kraj Drugog svetskog rata, kada su nacisti angažovali najbolje falsifikatore, koji su u logoru Saksenhauzen pravili velike količine dolara i funti. Cilj je bio da se ubacivanjem lažnih novčanica na englesko i američko tržište destabilizuje privreda ovih zemalja. Logoraši nisu imali izbora, znali su da žive dok “proizvode” novac.

 

Na osnovu memoara jednog od logoraša (knjiga “Đavolja radionica”), pre nekoliko godina snimljen je film “Falsifikator”, koji je dobio odlične kritike u svetu, a naša publika je imala prilike da ga vidi na Nedelji austrijskog filma 2010 godine, u Dvorani kulturnog centra Beograda. Sutra uveče (petak, 20. septembar), na istom mestu, ponovo će biti prikazan ovaj film, ovoga puta u okviru festivala “Bolje je u bioskopu” kojim ova ustanova proslavlja 50 godina postojanja.

dkc-film Falsifikator1Dvorana kulturnog centra

 

 

 

 

 

 

 

Do 24. septembra u Dvorani kulturnog centra festival “Bolje je u bioskopu”. Petak veče-film “Falsifikator” (levo)

Osim ovog, Oskarom nagrađenog filma Štefana Ruzovickog, publika će moći da uživa u francuskom ostvarenju „Betino putovanje“ sa Katrin Denev u glavnoj ulozi i „Dijaz: Ne čistite ovu krv“ o demonstracijama povodom skupa Osam najrazvijenijih zemalja sveta 2001. u Đenovi. Na programu će biti i „Dobrodošli u Nemačku“, film o turskim emigrantima, poslednji film čuvenog danskog reditelja Tomasa Vinterberga „Lov“ i najgledaniji izraelski film poslednjih nekoliko godina „Adžami“, koji detaljno oslikava suštinu svakodnevice na Bliskom istoku.

Danski film "Lov"film "Sestra"

 

 

 

 

 

 

 

Scene iz filmova “Lov” (Danska) i “Sestra” (Švajcarska)

Tu su i: švajcarski film „Sestra“ nagrađen Srebrnim medvedom u Berlinu, poljsko ostvarenje „U ime“ o katoličkom svešteniku koji se bori sa svojom homoseksualnošću, španska komedija „Rođaci“, kao i švedski film „Sebe“ prikazan na Palićkom filmskom festivalu.
Specijalan filmski festival na kojem će biti prikazani filmovi iz zemalja koje su u Dvorani Kulturnog centra predstavljale svoje nacionalne kinematografije, trajaće do 24. septembra.
Festival je urađen uz pomoć domaćih distributera, ambasada i stranih kulturnih centara.

Olivera Radaković

 

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *