Wikifeat

Globalna kampanja uređivanja referenci #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) svrstala je Vikipediju na srpskom na prvo mesto po doprinosu proverljivosti članaka na Vikipediji. Ukupno 31 urednik Vikipedije na srpskom jeziku uneo je čak 17.112 referenci u članke gde su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela prvo mesto u svetu!

Kampanja uređivanja referenci se organizuje svake godine, u susret rođendanu Vikipedije, sa ciljem povećanja pouzdanosti i proverljivosti članaka koji se na njoj nalaze. Vikipedija je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama, što se pokazalo od izuzetne važnosti tokom pandemije virusa korona, kada su bili potrebni ažurni, pouzdani i proverljivi podaci. Ovom kampanjom, članci dobijaju nove i proverene izvore podataka, čime se pospešuje pouzdanost najveće elektronske enciklopedije, Vikipedije.

Sa ubedljivo najviše unetih referenci, prvo mesto je zauzela Vikipedija na srpskom jeziku i nastavila niz uspešnog učešća u kampanji. Iza srpske Vikipedije slede poljska sa unetih 4.376 referenci i makedonska sa 3.526 unetih referenci. Čak pet naših urednika se plasiralo u 10 najboljih učesnika ove globalne kampanje, a najbolji urednik kampanje je srpska učesnica Nikolina Šepić sa preko 5500 unetih referenci. Ovim je naš uspeh još značajniji, jer smo se, kao manja viki zajednica, plasirali na prvo mesto u svetu. U 2020. godini su takođe ostvareni zapaženi rezultati i zauzeli smo drugo mesto na globalnom nivou sa 4.052 unete reference, dok smo 2019. godine zauzeli treće mesto.

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković”, Bibliotekom grada Beograda i Vikimedijinom Zajednicom Republike Srpske učestvovala u kampanji dodavanja referenci na Vikipediji #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca). Kampanja je trajala od 15. januara do 5. februara 2021. godine, a osim bibliotekara, pridružili su joj se i drugi zainteresovani pojedinci.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju. Udruženje je registrovano u Srbiji i deluje kao jedini zvanični ogranak Vikimedije u Srbiji.

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *