otpad-future

Mladi iz 16 gradova Srbije pravili su tokom leta, u okviru projekta “Od otpada do umetnosti”, zanimljive predmete od recikliranog stakla koji će ovog vikenda biti izloženi u “Eko – dvorištu” u Obrenovcu. Posetioci izložbe će moći da vide, ali i “ukradu” ideju kako da flašu ili teglu “pretvore” u zanimljiv ukras, pikslu, vaznu ili svećnjak. 

Tokom šest radionica koje su održavane svake subote u Obrenovcu, više od tridesetoro mladih, od 15 do 30 godina, učestvovalo je u izradi predmeta od recikliranog stakla. Drobljenjem stakla, zanimljivim sečenjem flaša kanapom i raznim likovnim tehnikama pravili su nove upotrebne predmete. 

otpad5

otpad-veb

Predmeti koje su izradili mladi iz 16 gradova u Srbiji u radionicama koje je organizovalo Udruženje “Eko – dvorište”

Staklo se u Srbiji, inače, vrlo malo reciklira, iako podaci kažu da se njegovom preradom smanjuje potrošnja električne energije za 40 posto, zagađenje vazduha za 20, a korišćenje vode za 50 posto.
Reciklažom jedne staklene flaše uštedi se toliko energije da sijalica od 100 W može da svetli puna četiri sata.

– Bili su u prilici da upoznaju primere dobre prakse postupanja sa staklenim otpadom, da razmene iskustva i podstaknu kreativnost. Posle ovih radionica mladi mogu kroz slične akcije da animiraju svoju okolinu . Cilj projekta je da mladi, kvalitetno provodeći slobodno vreme, steknu nova znanja i veštine i povežu se sa svojim vršnjacima iz drugih sredina, kao i da shvate važnost brige za životnu sredinu i ličnog angažovanja svakog pojedinca – kažu u Udruženju “Eko dvorište”. 

otpad1

otpad2

Svečano otvaranje izložbe je 12. oktobra u 12 časova u prostorijama udruženja “Eko-dvorište” 

 

U projektu su učestvovali mladi iz Kikinde, Novog Bečeja, Pančeva, Bačkog Petrovca, Sremske Mitrovice, Loznice, Požege, Užica, Novog Pazara, Aranđelovca, Varvarina, Bele Palanke i Trgovišta i članovi udruženja „Proaktivna omladina Srbije“ i „Eko Fun Kamp“. Projekat “Od otpada do umetnosti” jedan je od petnaest projekata koje je za četiri godine, koliko postoji, ovo udruženje realizovalo. Podržalo ga je Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Olivera Radaković

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *