stara planina

Ako volite da šetate i uživate u mirisu i ukusu lekovitog bilja i šumskog voća, pa još da napajate oči prelepim predelima, ili čak, pomalo avanturistički provedete leto, leteći zmajem, na primer, onda je Stara planina pravo mesto za vas. Iako poznatija kao skijaški centar i idealno mesto za zimovanje, ova najveće planina u istočnoj Srbiji, još je primamljivija kad u julu i avgustu “upeče”. A kad stignete do Babinog Zuba, predela u podnožju istoimenog vrha visokog 1.780 metara, za tili čas zaboravićete gradsku buku, nervozu i vrelinu. 

Tokom leta maksimalna dnevna temperatura u delu Stare planine oko Babinog Zuba retko prelazi 20, najviše 22 stepena, a za jutro i veče obavezni su čarape i duksevi. Pa ipak, ako se odlučite da krenete na osam kilometara dug izlet do Midžora, najviše kote ovog planinskog masiva (2.169 metara) koja se nalazi na samoj granici sa Bugarskom, preporuka je da na put krenete ranije izjutra, lagano odeveni, u dobroj obući i sa bilo kakvim štapom za podupiranje pri hodu. Jer, ma koliko vam brežuljkasti usponi iz daljine deluju naivno, kad dodjete na lice mesta dobra kondicija biće vam preko potrebna. A ako uspete da se približite Midžoru znajte da u njegovoj blizini izvire Trgoviški Timok, najhladnija tekuća voda u bivšoj Jugoslaviji sa temperaturom na izvorštu od svega četiri stepena.

starapl-midžor

staraplanina-babin zub

 

 

 

 

 

 

 

 

U blizini Midžora izvire Trgoviški Timok, najhladnija tekuća voda u bivšoj Jugoslaviji

Osvajanje Midžora, naravno, nije neophodno, posebno za rekrativce koji se, kad se umore, mogu lagano vratiti do planinarskog doma i EPS-ovog hotela, da predahnu uz čašicu domaće rakijice po fantastičnoj ceni od 40 dinara. I pripreme za ručak iznenađenja – sjajnu sarmu od kiselog kupusa usred avgusta. A popodne, ako se od viška kioseonika ne strovalite u krevet, zađite u bukovu šumu i bacite se na zakusku od šumskog voća, posebno malina kojima je zaista teško odoleti (jagode su, nažalost, prošle). 

starapl-hotel

Hotel “Stara Planina” 

I konačno, tokom boravka na Babinom Zubu ne propustite da obiđete novi hotel “Stara Planina” iznad koje možete prošetati koloritnim, ali prilično zapuštenim livadama punim kanadske borovnice.
U holu hotela obavezno pogledajte video prezentaciju iz koje ćete saznati da je ovaj moderan objekat tek jedna petina ili šestina budućeg skijaškog grada koji će nići na Staroj planini. Biće tu ko zna još koliko staza i ko zna koliko gondola, poput ove na stazi Jabučko Ravnište, velike kao dva zglobna autobusa gradskog prevoza.

 

Do Babinog Zuba najbrže se stiže autoputem Beograd-Niš, do isključenja za Zaječar, pa putem preko Čestobrodice i Zaječara do Knjaževca. Iz Knjaževca put vodi do Kalne (zbog srušenog mosta ovde se put na kratko prekida, pa se nakon par stotina metara dugog makadama autom mora preći Trgoviški Timok) odakle sledu 25 kilometara dug uspon na planinu. Put je popravljan i značajno proširen, ali ćete zbog velikog broja rupa, čak i ako niste skijaš, morati da vozite lagani slalom.

Branislav Krivokapić

 

, , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *