VKresojevicfeature

Oko godinu dana i 22.000 pređenih kilometara bilo je potrebno Verici Kresojević za podvig koji nije učinila nijedna Srpkinja pre nje: da svojim brodom preplovi Atlantik. Istina, ona je “samo” kopilot i jedan od ukupno dva člana posade broda “Nikola Tesla” koji je napravio njen muž Branko, ujedno kapetan ove lađe, ali, pošto bi bez njene pomoći ekspedicija teško uspela, tekst posvećujemo njoj.

Tokom ove istorijske plovidbe započete na Savskom pristaništu, Branko i Verica doživeli su ono što obični smrtnici mogu da vide samo u avanturističkim filmovima. Plovili su Rajnom, Majnom, noćili ispod londonskog Tauer bridža, pili “ginis” pivo u Dablinu, gledali erupciju vulkana na Islandu, družili se sa Eskimima i Amišima, posetili Nijagarine vodopade…

VKresojeviciiVKresojevicvMapa plovidbe – 22.000 kilometara (levo) i Verica i Branko Kresojević na brodu “Nikola Tesla” (desno, www.novosti.rs)

– Nikada neću zaboraviti kada smo na putu do poluostrva Labrador četiri dana i četiri noći proveli u kabini zbog magle, koa je bila toliko gusta da se nije video ni pramac našeg broda. Ili plovidbu među ledenim santama, i prizor kitova koji su se nasukali na jednoj plaži na Farskim ostrvima. Tamošnja policija i predstavnici Udruženja za zaštitu kitova popisali su 184 kita, koji su potom podeljeni meštanima – svaka porodica je dobila jednog ili dva, zavisno od broja članova…Da ne pričam o tome kada smo usred putovanja ostali bez novca za povratak. Tako je u Panama sitiju brod čitavih 11 meseci bio na vezu kod jedne Požarevljanke. Branko je tada radio i najteže poslove – krečio, kopao za nadnicu, čistio restorane…samo da se vratimo. Kod kuće su nas čekali sinovi, rodbina, prijatelji i unučica, naša ljubimica – priča Verica za “Srbinside”.

VKresojeviciiiVKresojeviciFotografije nasukanih kitova na Farskim ostrvima (levo) i lađa Kresojevića u marini kod Beogradskog sajma (desno)

Kako kaže ova nasmejana žena, po profesiji frizerka, koja je igrom slučaja postala moreplovac, bilo je naporno, neizvesno, ali i nezaboravno. Videli su “pola sveta” i upoznali mnoge neobične i sjajne ljude.

U povratku su oplovili Italiju, iz Istanbula stigli u Rumuniju i posle dve i po godine plovidbe videli svoje najbliže. Sada su u Beogradu oko pola godine, ali moreplovački duh im ne da mira, pa planiraju nove, doduše skromnije, plovidbe. Za početak do Đerdapa!

Najupečatljivije trenutke sa putovanja Branko je beležio kamerom i fotoaparatom, pa je na Beogradskom sajmu, u okviru Sajma nautike, organizovana veličanstvena izložba. Novinarima Srbinsajda, kao i brojnim posetiocima, kustos je bila, naravno, gospođa Verica.

, , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *