resavska pecina

Ako niste ništa isplanirali za predstojeće praznike, dobra ideja je otići do Despotovca i obići Resavsku pećinu, jedno od najvećih prirodnih blaga kod nas. U pećinu se može ući od 9 do 21 sat, organizovani su stručni obilasci sa iskusnim vodičima, a cena je 350 dinara. Za učenike, 300. Ova pećina, jedno od najlepših prirodnih bogatstava Srbije, za koju stručnjaci tvrde da je speleološki biser pod zemljom, radiće punim radnim vremenom i za Uskršnje i Prvomajske praznike, izjavio je Tanjugu v.d direktora JP Resavska pećina Dragan Obradović i dodao da je ove godine, za nepuna četiri meseca, pećinu posetilo oko 1.200 turista.

Resavska pećina je od 2010. godine, kao spomenik prirode, član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (Internacional show caves Asociation) ISCA, a ove godine će obeležiti 42 godine od otvaranja za turiste i 52 godina od otkrivanja. Pećina je, naime, za turiste otvorena 1972. i najposećenija je pećina u Srbiji. Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetioce je dostupno 800 metara.

resavska3resavska pećina

 

 

 

 

 

 

 

Pećinski nakit star je oko 45 miliona godina (fotografije: Ivan Strahinić, glassrbije.org)

U gornjoj galeriji obilaze se četiri dvorane: Dvorana sraslih stubova ili kolonada, tako nazvana zbog žućkastih stubova koji zauzimaju prostor od poda do tavanice, druga je Dvorani košnica u kojoj je tavanica prekrivena stalaktitima koji se još uvek formiraju. Drugu i treću dvoranu spaja kanal crvenih breča, po čemu je Resavska pećina jedinstvena. Taj kanjonski kanal je najsuvlji deo pećine i tu nema pećinskog nakita. Po sredini kanala nalazi se ponor Slepi tunel, dužine 25 metara, koji je ispitan, ali nije uređen za razgledanje. Kanjonskim kanalom stiže se do treće dvorane, Predvorja istorije, tako nazvane jer je u njoj pronađena kamena sekira i vrhovi koplja, lobanja polarne lisice i ognjište praistorijskog čoveka. Kraćim tunelima, koji su naknadno probijeni, dolazi se do Staze okamenjenih vodopada, veoma akustične dvorane sa figurama koje podsećaju na starca i staricu. Četvrta dvorana nosi ime Kristalna.

Resavska pećina ima status zaštićenog spomenika prirode, uključujući i neposrednu okolinu površine 11 hektara.

Nakit koji se nalazi u pećini procenjuje se na 45 miliona godina. Unutrašnjost pećine je bogata brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Zbog bogatstva i raznobojnosti nakita Resavsku pećinu zovu još i „Resavska lepotica“. Nakit pećine počinje od samog ulaza koji se nalazi na 485 m nadmorske visine.

Turistički radnici Despotovca, u okviru posete Resavskoj pećini nude i turističku turu – srednjovekovni manastiri: Manasija, Ravanica, Muzej ugljarstva Senjski rudnik, turistički kompleks Lisine sa vodopadom Veliki buk, najvišim u Srbiji, prašuma Vinatovača…

Olivera Radaković

 

, , ,
One thought on “Za praznike u Resavsku pećinu!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *