protest na Trgu republike, 22 jun

“Ovako više ne može!”, bila je samo jedna od parola koja se sinoć mogla videti na Trgu Republike u Beogradu, na jednočasovnom protestu povodom neizdrživo lošeg stanja u kulturi. Okupilo se više od 500 ljudi kako bi izrazili negodovanje što su izdvajanja za kulturu sve manja, što se toleriše rasprodaja dobara i javašluk po ustanovama kulture. 

Iako nije bilo monologa za govornicom, parole koje su neki umetnici „šetali“ i komentari okupljenih, jasno su ukazivali na nezadovoljstvo i uklapali se u radni naziv protesta „Stop uništavanju kulture“. Osim široj javnosti poznatih glumaca i muzičara, bili su tu i predstavnici izdavačkih kuća, književnici, prevodioci, slikari, zaposleni u institutima, članovi raznih udruženja, organizatori značajnih manifestacija, ali i „obični smrtnici“, poštovaoci umetnosti, koji su došli da daju podršku.
Najlepše je bilo videti veterane koji su odavno u penziji i mladiće i devojke, umetnike i ljubitelje umetnosti, one koji tek treba da stvaraju i zbog kojih se zapravo ovaj skup i održao.

 

 

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *