Rudjerfeature

U Rimski bunar na Kalemegdanu, koji je već godinama, iz bezbednosnih razloga, zatvoren za javnost, „ušli“ su juče đaci osnovne škole „Ruđer Bošković“. U „pratnji“ profesora istorije Dejana Pavlovića „spustili“ su se 60 metara u dubinu.

 

Petaci, šestaci i sedmaci OŠ “Ruđer Bošković” pred polazak na Kalemegdansku turu

 

Vodiči na tom virtuelnom putovanju bili su im članovi udruženja Srbinsajd, a učenici petog, šestog i sedmog razreda ove škole mogli su, između ostalog, da saznaju ko je izgradio ovu svojevrsnu cisternu, čemu je služila tokom istorije, da je dno bunara deset metara ispod nivoa Save, kao i da tu živi minijaturni račić „Niphargus minor Sket“ koji se ne može naći ni na jednom drugom mestu u Srbiji.

RudjerivRudjerv

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuriozitet je bio podatak da Rimski bunar nema veze sa Rimljanima, nego ga je samo narod tako nazvao, a napravili su ga Austrijanci. Najviše interesovanja izazvale su sablasne priče o tridesetak zaverenika koje su Ugari izmorili glađu, a onda im bacili noževe da se poubijaju i ostavili ih da se međusobno pojedu.

RudjeriiProfesor istorije Dejan Pavlović drži na oku svoje učenike

I dok njih nije iznenadila činjenica da je Hičkok bio oduševljen ovim mestom, nas je oduševilo što su gotovo svi znali ko je ovaj reditelj, a mnogi su i gledali neke njegove filmove.

Posle priče o bunaru, usledila je „šetnja“ Kalemegdanom kroz vekove. Tako je prvi na scenu izašao Nikola iz V/2 koji je glumio Kelta iz plemena Singi. On je objasnio da je njegovo pleme podiglo utvrđenje kod ušća dve reke i nazvalo ga Singidunum.

 

Nije se, međutim dugo „pravio važan“, jer se pojavio Ilija – Rimljanin. Njega je sa scene oterao Ognjen Mitrović, i to divlje, kao pravi Hun. Bogdanu je pripala uloga vizantijskog cara Justinijana, koju je izneo sa carskim dostojanstvom, a posle njega je došao Marko, učenik VII/1 koji je sa posebnim zadovoljstvom odigrao ulogu osnivača srpske prestonice, despota Stefana Lazarevića.

RudjeriiiRudjervi

Nikola iz V/2 glumi Kelta iz plemena Singi (slika levo); Bogdan, zadovoljan kako je odigrao cara Justinijana

 

 

 

 

 

 

Tokom Kalemegdanske ture posetili smo i Vojni i Prirodnjački muzej, obišli Pobednika i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Nebojšinu kulu, Opservatoriju, Paviljon Cvijete Zuzorić… Zoo vrt ostavili smo za kraj!

RudjerviiPo “izlasku” iz Rimskog bunara

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *