povrataksrpskihpobednikafeature

Pod sloganom „Petnaest zapaljivih godina“, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, u Kosovskoj ulici, od 6. do 14. juna, održaće se jubilarni, XV Festival zapaljivog filma. Festival je svečano otvoren projekcijom filma „Povratak srpskih pobednika”, producenta Đoke Bogdanovića, iz 1913. godine, koji je tek sada u punoj veličini predstavljen gledalištu i stručnoj javnosti. Reč je o najznačajnijem dokumentarnom filmu u Srba sve do pojave beogradskih filmskih preduzeća koja su proizvodila filmove tokom četvrte decenije prošlog veka.

 
PovrataksrpskipobednikOtkrivanje spomenika Karađorđu na Kalemegdanu, scena iz filma Povratak srspskih pobednika

Pored „Srpskih pobednika“, u ovogodišnji program uvršteno je više od 50 filmova iz prve polovine 20. veka, koji stižu iz više od dvadeset evropskih filmskih arhiva. Među njima su i biseri takvih rediteljskih imena kao što su August Blom i Fjodor Ocep, Daglas Sirk i Robert Viljem Pol, Viktor Šestrem i Vaclav Krška, Viktor Turžanski i Herbert Brenon, Klod Otan Lara i Mario Bonar.

 

 
Festival nitratnog filma koji se od 1999. godine održava u Beogradu jedinstven je u svetu. Filmovi snimljeni na zapaljivoj traci retko gde se prikazuju, zbog opasnosti od požara i nedostatka odgovarajućih projektora, a ponegde je njihova projekcija i zakonom zabranjena.

povrataksrpskihpobednika– Nažalost, od ljudi koji su svih ovih godina činili okosnicu festivala danas dvojice više nema sa nama, pa je ovogodišnji festival na neki način i posveta i sećanje na rad i druženje sa našim dragim prijateljima i kolegama Miodragom Cakićem i Dinkom Tucakovićem. Ostavši verni uspomeni na njih, potrudili smo se da i ovogodišnji festival ni po broju gostujućih filmova i kvalitetu naslova, niti po broju arhiva i arhivista, istoričara filma, kritičara i drugih prijatelja našeg festivala, ne bude ništa slabiji od svojih prethodnika – najavio je Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

 

Program festivala možete naći na sajtu Kinoteke: http://www.kinoteka.org.rs/fprogram/ifp.htm

 

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *