matemat-future

Matematika! Jedna od najružnijih reči, grozna, teška, neshvatljiva nauka… Naježite se samo pri pomisli?!

Kako bi razbili ove predrasude o matematici Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU organizovali su u galeriji NAMA, u Knez Mihailovoj ulici interaktivnu izložbu koja je trajala tokom maja meseca i gde su posetioci I ujedno akteri izložbe, uz pomoć mladih volontera, mogli mnogo toga da nauče i dobro da se zabave.

U svakom slučaju, uspeli su da pokažu da je matematika svuda oko nas i, što je najvažnije, nije bauk!

Bar takav osećaj imali su posetioci, od mališana, pa do ozbiljnih dama u godinama, dok su od raznobojnih cevčica pravili neverovatne oblike, merili svoje proporcije, ili ubacivali loptice u takozvanu Galtonovu dasku, kako bi shvatili teoriju verovatnoće.

matem3-veb

matem1-veb

 

 

 

 

 

 

 

 

Izložena su geometrijska tela konstruisana po matematičkim skicama Leonarda da Vinčija, bakterije čijim se posmatranjem kroz mikroskop uočavaju različiti matematički oblici, brojni kristali…

Volonteri su pokazivali da su tigrove šare, šišarka, pa i obično jaje bazirani na matematičkim formulama i da se sa Pitagorinom teoremom možete “poigrati”.

matem2-veb

matem4-veb

 

 

 

 

 

 

 

 

Posebna atrakcija bilo je glasanje za “Mis formulu”. Ubedljivo je pobedila najjednostavnija: “1+1=2”.

Manifestacija “Maj mesec matematike”, čiji je ovogodišnji moto “Uzdigni se iznad sebe i shvati svet” održana je inače u 20 gradova širom Srbije.

 

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *