hipod-future

Za ljubitelje konja i trka, 7. juli je bio, takoreći, najvažniji dan ove godine, jer je tada na Beogradskom hipodromu održano najznačajnije takmičenje u sezoni – 91. Srpski galopski derbi. Pod pokroviteljstvom kompanije “Imlek”, za nagradni fond od 800. 000 dinara borilo se 14 grla, a pobedio je “Crni kaluđer” (na slici). 

O važnosti ove, kako je mnogi zovu, “trke života”, govori činjenica da su se vlasnici potrudili da obezbede što kvalitetnije džokeje za svoja grla, pa su tako angažovali čak pet stranih jahača.

hipodrom-derbi-Raskoljnikov

Prvi favorit, dvogodački vicešampion Raskoljnikov

 

Tokom sezone najviše se izdvojio dvogodački vicešampion Raskoljnikov, pobednik dve najvažnije trke u dosadašnjoj sezoni, “Trial Stakes” i “Bombarder”, koji je uoči Derbija, s pravom nosio epitet prvog favorita. Raskoljnikov je u vlasništvu porodice Alić i u treningu je kod šampiona trenera Bojana Šendekovića.
Kao drugi favorit izdvajao se Black Monk, koji je u prethodnim nadmetanjima bio odmah iza Raskoljnikova, vlasništvo je KK “Perjanik” i plaćen je 21. 000 funti, jesenas, na aukciji u Engleskom gradu New Marketu.

Među favoritima bili su još Singidunum, Toni Montana, kao i gost iz Hrvatske, Guri Maksimus, koji je donekle bio nepoznanica za ovdašnju publiku, s obzirom da do sada nije nastupao na srpskim hipodromima, već samo na italijanskim i hrvatskim. Kiks favorita čekali su solidni Johnny Rebel, Kamena, Brener kao i Silni Vuk, vlašnistvo VU “Karađorđevo”, koja je nakon pauze od pet godina ponovo imala svog predstavnika u “trci života”.

hipodrom-publika

Publika sa velikim uzbuđenjem pratila trke

 

Od starta je trku poveo Black Monk, koga su pratili Kamena, Brener, Singidunum i Johnny Rebel. Sve do 500 metara do cilja nije bilo neke velike promene: Black Monk je stalno “davao tempo”, sve više se odvajao od ostalih, donekle je uspevao da ga isprati Singidunum, Johny Rebbel je bio odmah iza, pa Toni Montana, dok je Kamena posustajala, a Raskoljnikov nije imao snage za finiš.
U ciljnom pravcu Black Monk i Alberto Sanna usamljeni su na čelu grabili ka Srebrnoj potkovici i velikom peharu namenjenom Derbi pobedniku.

Potomak poznatog pastuva Dark Angela slavi u Derbiju nadmoćno i u fantastičnom vremenu (2:35,8). Doneo je drugi pehar Srpskog derbija svojim vlasnicima i džokeju Albertu Sanni (2012. godine slavili sa Zain Pointom), dok je treneru Anđelki Mihajlovski to četvrti trijumf u ovoj trci.
Na drugo mesto plasirao se Singidunum, porodice Serdar, sa Goranom Mešetovićem u sedlu, a treće mesto zauzeo je konj štale “RS” Johnny Rebel, u koga je malo ko verovao. Jahao ga je Zoltan Varga. Na četvrtoj poziciji našao se Toni Montana, koga je jahao naš najbolji džokej svih vremena, Đorđe Perović.
Favorizovani Raskoljnikov, kome očigledno nije bio dan, završio je tek na 13. poziciji.

hipodrom-pehar

Pehari pripali vlasnicima, džokeju i treneru Black Monka

Na prestoničkom hipodromu tog 12. trkačkog dana održano je 9 trka (5 galopskih i 4 kasačke) i dve utakmice u preskakanju prepona.
U preponskim utakmicama slavili su mladi Ugrin Stanojević na grlu Hugolina i Zoran Jovanović i njegov pulen Del Boy.
U prvoj galopskoj trci pod nazivom “Bello Organic”, za grla od dve godine, u start mašini su se našla četiri grla. Sigurnu pobedu odnosi uvezeni ždrebac Otpisani, vlasništvo porodice Serdar, sa Goranom Mešetovićem u sedlu, drugo mesto zauzima Port Sajd , treće najiskusnija u ovoj trci Leticia Zaharova, dok surčinski Fedor trku završava kao četvrti.

U drugoj trci pod nazivom “Moja kravica jogurt” za dvogode kasače slavio je Grifone, sa čuvenim Branislavom Mukićem u sulkama, u fantastičnom vremenu za mlada grla, Iglo H stiže drugi na cilj, Enigma treća, dok se grlo Bayly De Pommeraye našlo na četvrtom mestu.

hipod-veb

Butterfly On Track vlasništvo štale “Mladenović”

Treća trka na programu bila je “Balans + Jogurt”, Handikap II za sva grla od 3 godine i starija, na stazi dugoj 1300m. U ovoj zanimljivoj trci na startu se našlo devet grla, pobedu je odneo posle borbe Butterfly On Track vlasništvo štale “Mladenović” sa fantastičnim Đordjem Perovićem u sedlu. Ovo je bio prvi trijumf ove sezone za štalu “Mladenović”, kao i prva pobeda u karijeri za mladog i talentovanog trenera Vladimira Mladenovića, kome je ovo debitantska sezona.
Iza “Leptira” našli su se Mars, Nimble Fighter, dok se Milosh The Great plasirao na četvrto mesto.


Četvrta trka bila je trka za najbrže uvezene kasače. U trci pod nazivom “Flert Capuccino” na stazi dugoj 1700m, pobedu odnosi grlo Vlade Bjelogrlića Utsuri De Gerberoy, sa Stevanom Sičom mlađim u sulkama.
Peta trka nosila je naziv “Fit + effect jogurt – Milja”, na startu se našlo 7 starijih grla. U trci slavi Kentish Dream, vlasništvo KK “Perjanik” u čijem sedlu se nalazio italijan Alberto Sanna. Popularni “Kentaši” je ovom pobedom još jednom dokazao da je najbolji konj Srbije na majlerskim distancama. Iza Kentish Dreama stigao je gost iz Šapca Ile De France, dok su se na trećem i četvrtom mestu našli Maksima i favorizovani Rock Artiste.

hipod-petresa

Petressa, vlasništvo Mirka Oračića, koji to grlo vozi i trenira

 

Nakon “Milje” usledio je prvi kasački klasik “Jogood Probni Derby”. Kao i što se očekivalo, pobedu odnosi grlo Petressa, vlasništvo Mirka Oračića, koji to grlo vozi i trenira.
Sedma trka po redu na programu bila je najvažnija u sezoni, “Srpski Imlek Derby”.
U osmoj kasačkoj trci za sva starija grla domaćeg odgoja, proslavio se prošlogodisnji pobednik Derbija Amazon Banker, sa Goranom Zolnaijem.
U poslednjoj trci dana “Viva plus”, u tesnom derbiju, kao što se i očekivalo, pobedio je Peridot, konjičkog kluba “Gorska Team”, sa Željkom Ilićem u sedlu. Iza njega našli su se Power Sword, Stoyana i Persian Cat.

Nakon ovog izuzetno zanimljivog trkačkog dana sledi pauza do 20. jula, kada će na programu biti Šabačke konjičke svečanosti i velika trka Memorijal Kralja Aleksandra, dok će beogradska publika morati da sačeka sve do 10. avgusta.

Vukašin Dmitrić, 
specijalni izveštač sa “Hipodroma Beograd”, za Srbinside

 

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *