Kinofeat

 

U godini kada se obeležava vek od završetka Velikog rata, na repertoaru domaćih bioskopa su filmovi „Zaspanka za vojnike“ i „Kralj Petar Prvi“, ali ako hoćete da vidite kako je sve to stvarno izgledalo, bez šminke i specijalnih efekata, preporučujemo vam da posetite izložbu „Srbija i Srbi na filmu u oslobodilačkim ratovima 1912 – 1918“, u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici.

 

Svaka godina u periodu koji ova izložba obuhvata, obrađena je sa svim snimanjima – kako domaćih, tako i stranih filmskih snimatelja, bilo da su snimali na našoj, ili strani okupacionih vojski.

KinoiKinoii

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihajlo Mihailović Mika Afrika i Dušan Vukelić, članovi Kinematografske sekcije srpske vojske (slika levo); Srpska vojska na Paradi pobede u Parizu (slika desno)

Tako, između ostalog, ovde možete videti kadrove srpske vojske na ratištima od Kumanova, Velesa i Bitolja, do Jedrena i Skadra, snimke odbrane Beograda i Smedereva iz 1915. godine, kao i sa Krfa, a na filmskoj traci su zabeležene i mnoge ličnosti naše istorije – kralj Petar I Karađorđević, regent Aleksandar, kraljević Đorđe Karađorđević, Nikola Pašić, vojskovođe Radomir Putnik, Stepa Stepanović, Živojin Mišić i Petar Bojović, pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis, Vojislav Tankosić, čuvena Milunka Savić, dečak junak Momčilo Gavrić… ali i mnogi drugi znani i neznani vojnici, i predstavnici svih slojeva društva.

Kinoiii

 

Plakat za izložbu „Srbija i Srbi na filmu u oslobodilačkim ratovima 1912 – 1918“

 

– Ova izložba je svojevrsni nastavak, to jest proširena i dopunjena postavka izložbe „Srbija i Srbi u Prvom svetskom ratu“, koja napravljena povodom stogodišnjice početka Velikog rata, i od 2014. godine proputovala skoro trideset gradova u Srbiji i Republici Srpskoj. Dobar deo materijala, koji osim filmova, čine fotografije, isečci iz štampe, dokumenata i razni artefakti, pre četiri godine nije bio dostupan i sada se prvi put predstavlja javnosti. U potrazi za građom, obišli smo pet arhiva – Vojni muzej, Vojni arhiv, Narodnu biblioteku, Arhiv Srbije i Arhiv Beograda, a posebno su nam pomogle kolege iz Sofije, Beča i Danske – kaže Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke, i jedan od autora izložbe.

Izložbu „Srbija i Srbi na filmu u oslobodilačkim ratovima 1912 – 1918“, osmislili su autori Aleksandar Erdeljanović i Božidar Marjanović, uz saradnju Marijane Cukućan i Irine Kondić, i biće otvorena do 31. januara.

Petar Blečić

KinoviKinov

 

, , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *