tikalo-future

Jedan od najznačajnijih slikara fantastike kod nas, Mihailo Đoković Tikalo posle pune tri decenije izložio je svoje radove u glavnom gradu. Posetioci galerije “Hexalab” u Njegoševoj ulici imaju priliku da do kraja novembra “zavire” u Tikalov jedinstveni, čudesni, imaginarni svet. Izloženo je više od 50 slika i crteža, nastalih u poslednjih dvadesetak godina, a pozajmljeni su iz uglednih privatnih kolekcija.

 

 

Iako ga u Evropi zbog poetike njegovog rada smatraju magom i kritičari ga nazivaju mlađim bratom Hijeronimusa Boša, Tikalo skromno kaže: “Da li je moja poetika dovoljno duboka i čudesna, daće sud publika”.

tikalotikalo5

 

 

 

 

 

 

 

 Autor Mihailo Đoković Tikalo (slika levo). Milan Komnenić i Ljuba Popović među brojnim gostima na otvaranju izložbe u galeriji “Hexalab” (foto: Pavle Tišma, avantartmagazin.com)

– Zadovoljan sam što sam odradio ono što sam planirao, a da li sam postigao to što sam želeo, odlučiće publika. Ono čime sam posebno zadovoljan je da sam ostao dosledan, veran sebi, nije me pomodarstvo ponelo, nisam se kompromitovao. Ja sam “učio” od starih majstora, voleo sam Flamance, Boša, Brojgela…Nastao sam na toj severnjačkoj imaginaciji – kaže Tikalo za “Srbinside”.

tikalo1tikalo2

 

 

 

 

 

 

 

Izbrušeno osećanje za valersko nijansiranje, majstorska upotreba efekata svetlosti, kaže Kusovac

Postavku izložbe je sačinio istoričar umetnosti Nikola Kusovac koji u osvrtu na Tikalovo slikarstvo kaže: “”Zamišljena četkica, svedena paleta, tanano do krajnosti izbrušeno osećanje za valersko nijansiranje, majstorska upotreba efekata svetlosti, renesansno rešavanje prostora, građenje osobene atmosfere i ruka koja je sposobna da otelotvori sve što neobuzdana fantazija i uobrazilja na ikonografskom planu zamisle, obezbedili su Tikalu zasebno i značajno mesto u istoriji savremenog srpskog slikarstva poslednjih decenija drugog i prvih godina trećeg milenijuma”.

tikalo4tikalo3Mihailo Đoković Tikalo je rođen u Čačku 1941. godine. Akademiju za primenjenu umetnost završio je u Beogradu, gde i danas živi i radi. Izlagao je širom Evrope.

 

 

 

 

 

 

 

Za ovu izložbu štampan je i luksuzni katalog na 32 strane, u kome o Tikalovom jedinstvenom slikarskom stilu, crtežu, filozofiji, temi i viziji piše Jovica Aćin. “Slikajući, Tikalo kao da gata po pepelu, razgrće ga i iz njegove amorfnosti izvlači svoje figure”, napisao je Aćin.

Olivera Radaković

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *