eko-future

Učenici OŠ „Živko Ljujić“ iz Nove Varoši pokreću “ugljeničku dijetu”! Ako ste pomislili da će gladovati ili igrati neku nasilničku igru na društvenim mrežama, prevarili ste se. Ovi mališani će krajem novembra održati ekološku akciju kojom žele da motivišu sugrađane da svakodnevno štede energiju.

„Dijeta“ koju predlažu podrazumeva da građani Nove Varoši što više koriste bicikl ili gradski prevoz umesto automobila, isključuju sijalice, punjače i električne uređaje kada ih ne koriste, zatvaraju slavine kada nije neophodno da voda teče, koriste štedljive sijalice i na druge načine brinu o energetskoj efikasnosti u svojim domovima.

Projekat ove škole jedan je od pobedničkih predloga na konkursu “Gde je tvoj prag odgovornosti?”
Konkurs za predlog edukativne kampanje usmerene na rešavanje lokalnih ekoloških problema raspisan je početkom oktobra, za 127 škola iz 25 opština južne i jugozapadne Srbije. Finalisti su OŠ „Stojan Novaković“ iz Blaca, OŠ „Živko Ljujić“ iz Nove Varoši i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“ iz Leskovca.

eko-blace

Đaci OŠ „Stojan Novaković“ iz Blaca

Tako će krajem meseca u Blacu početi radovi na izgradnji „zelenog ostrva“ za kompostiranje organskog otpada, a u Leskovcu se otvara radionica za izradu predmeta od recikliranog materijala.
Đaci OŠ „Stojan Novaković“ iz Blaca su od svoje opštine zatražili ograđeni prostor za odlaganje organskog otpada, takozvano „zeleno ostrvo“. Otpad koji će se tu prikupljati će prirodnim procesom kompostiranja biti pretvoren u organsko đubrivo. Na ovaj način, školarci žele da revitalizuju osiromašeno zemljište i smanje zagađenje u svom gradu, ali i da podignu nivo svesti sugrađana o značaju zaštite životne sredine.

Deca sa posebnim potrebama iz leskovačke škole „11. oktobar“ izrađivaće predmete od materijala koji bi inače završili kao otpad –praviće ukrasne vaze od starih flaša, korpe od aluminijumskih žica, nakit od papira i plastike, kao i crteže i letke o zaštiti životne sredine, koje će predstaviti učenicima škola u Leskovcu i svojim sugrađanima. Namera im je da vršnjacima i građanima Leskovca pokažu kako oni brinu o prirodi.

eko-ljuic

eko-leskovac

 

 

 

 

 

 

 

 

Škola „Živko Ljujić“ iz Nove Varoši i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“ iz Leskovca ušle u finale

U školama koje su se našle među tri najbolje plasirane na ovom ekološkom konkursu, prošle nedelje su održane radionice na kojima su đaci, uz video igrice i na interaktivan način, sticali nova znanja o tome kako se može voditi kampanja za podizanje svesti javnosti o zaštiti životne sredine. Po završetku realizacije mini ekoloških projekata osnovnih škola, žiri će odabrati pobednika konkursa koji će dobiti nagradu u iznosu od 100.000 RSD.
Uz finansijsku pomoć EU i Vlade Švajcarske, kampanja „Gde je tvoj prag odgovornosti?“ se sprovodi preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES, u saradnji sa konsultantskom agencijom Executive Group i udruženjem građana „Generator“ iz Vranja.

Olivera Radaković

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *