mikserfeature

Na listi 10 najprivlačnijih industrijskih prostora na svetu po izboru britanskog lista Gardijan, ponovo se našao Mikser House, kao najistaknutiji beogradski umetnički centar, smešten u nekadašnjem skladištu fabrike čelika.

U rubrici “Cultural trips” Gardijan je svojim čitaocima preporučio najinspirativnije konceptualne prostore širom sveta, gde se, uz Baziliku Hadson u Njujorku, Freegan Pony u Parizu, Russell Industrial Center u Detroitu i poznate “knjižare” Ler Devagar u Lisabonu, našao i beogradski Mikser House. Među preporukama su inače još i Amsterdam, Lion, Lajpcig, Nanjing i Tokio.

mikseimikseii“Smešten u prostranom, svetlom i impresivnom renoviranom skladištu, Mikser House je otvoren 2013. godine u vibrantnom kvartu Savamali, i od tada je uspeo da postane najistaknutiji beogradski umetnički centar. U Mikser House-u možete pronaći rukotvorine regionalnih dizajnera, kafić, kao i prostor za rad. U popodnevnim i večernjim časovima, Mikser House se transformiše u prostor u kojem se održavaju pozorišne predstave, performansi i žurke”, piše u Gardijanu.

mikseriiimikserivVeć je poznato da strani turisti, pogotovo mladi, sve češće, prilikom priprema za obilazak srpske prestonice, “Mikser” ubace u podeok “šta neizostavno obići”. Zahvaljujući preporukama i brojnim reportažama po stranim medijima (CNN, Mashable, Lonely Planet, Business Insider, Shanghai Daily…) Savamala je postala poznata u svetu kao specifična kulturna ambijentalna celina. Domaći posetioci već su se navikli na brojna dešavanja – izložbe, festivale, tematske večeri, koncerte, zabave za najmlađe…

mikservmikservi“Pored Mikser House-a, istaknut je i KC Grad kao bitan katalizator beogradske nezavisne kreativne scene, što dodatno ističe ulogu Savamale u razvoju kreativnih industrija, kao i kulturne i turističke ponude naše zemlje.

Ovaj, kao i svi ostali pozitivni impulsi i afirmacije koje stižu iz različitih krajeva sveta, šalju najbolju moguću sliku u svet o Savamali, Beogradu i Srbiji, ali i pružaju podstrek kreativnim savamalskim timovima da nastave da svojim zalaganjem i neumornim aktivnostima pozicioniraju Savamalu i Beograd kao epicentar kulture i kreativnosti ovog dela Evrope”, kažu u Mikseru.

Olivera Radaković

, , , , , ,
One thought on “Mikser House, beogradski Ler Devagar”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *