paraglajding u Vršcu

Uprkos lošem vremenu, u Vršcu su se danas okupili brojni piloti paraglajdera jer će ovog vikenda (od 11. do 13. aprila) biti održano međunarodno takmičenje „Vršac open 2014“, pa će se već od ranih jutarnjih sati nebo nad ovim banatskim gradom i okolinom zašareniti, a letači će se hvatati u koštac sa vetrom.

Prvi put u našoj zemlji se inače, organizuje takmičenje u dve discipline istovremeno – piloti će odmeravati snage u preciznom sletanju i u preletu.

– Rano ujutru će se izvoditi sletanje na cilj, a kasnije, kad se pojavi sunce i razvedri nebo, kreću sa takmičenjem u preletu. Većina pilota je stigla danas i očekujemo da će više od osamdesetoro njih, iz zemlje i inostranstva, uzeti učešće u ovom značajnom kupu. Tokom celog vikenda, poletaće sa vršačkih paraglajding poletišta „Kula“, „Đakov vrh“, i „Kuštilj“ – kaže Dušan Arsević iz Vazduhoplovnog saveza Srbije.

paraglajder1paraglajder-vrsac

 

 

 

 

 

 

 

Ovo je prvo ovogodišnje kolo koje se ubraja u ligu Srbije u paraglajdingu (slike: Vazduhoplovni savez Srbije)

Ove godine, učešće su najavili piloti iz Rusije, Grčke, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Francuske, Slovenije, Poljske . Već po tradiciji, najbrojniji takmičari su, pored domaćih, iz Rumunije i Mađarske.

Organizatori takmičenja su Vazduhoplovni savez Srbije, lokalni Sportski paraglajding klub „Berkut“ – Vršac i Klub slobodnog letenja „Ares“ – Beograd.

Takmičenje „Vršac open 2014“ je prvo ovogodišnje kolo koje se ubraja u ligu Srbije u paraglajdingu. Pored njega, u disciplini prelet održaće se još šest kola širom Srbije (Kraljevo, Čačak, Niš, Kopaonik, Soko banja, Knjaževac), dok u disciplini precizno sletanje sledi još pet (Aljudovo, Soko banja, Niš, Prijepolje, Ćovdin).

Olivera Radaković

 

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *