Koliko puta smo čuli život u „tranziciji“, ili makroekonomska stabilizacija, liberalizacija, restruktuiranje, privatizacija… Sve su to sada već duboko ukorenjene fraze u našim životima, koje prosto ne znamo kako da opišemo svojim rečima, ali ih itekako osećamo na svojoj koži. Šta je to tranzicija?

Zanimljive i duhovite odgovore možete naći u knjizi „Rečnik tranzicije“ (izdavač: Albatros plus) koja je izazvala veliko interesovanje na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu. Branislav Krivokapić, novinar i publicista „poigrao“ se pojmovima koji su obeležili naše doba i naizgled usput, kroz pitke i tragikomične priče, prozvao lidere i liderčiće ove naše tranzicione (r)evolucije.

– Daleko sam od ambicije da raskrinkam vreme koje najčešće zovemo tranzicija, ma šta to značilo. Tim pre što su moji stavovi u proteklih petnaest godina prilično evoluirali – od skoro bezrezervne podrške ekonomskim promenama posle 2000, do osećaja gađenja prema satrapima neoliberalizma i njihovim „dvorskim ludama“. Prelistavajući svoju novinarsku beležnicu samo sam probrao objavljeno i pribeležio ponešto od onoga što novinska hartija „nije htela il’ nije smela“ da podnese. I sačinio tekst koga sam pretenciozno nazvao – rečnik. Tu i tamo dodavši poneki začin koji će čitalac prepoznati kao lični stav ili loše skrivenu emociju, tihu patnju što sam rođen na prostorima na koje se rode neće skoro vratiti. I koje, nauštrb darova prirode, preuređuju i unazađuju svakojaki reformatori – kaže autor.

koricebaneIako zasnovano na šarolikoj građi (izvodi iz objavljenih tekstova, anegdote iz svakodnevice, biseri zvanične i nezvanične statistike, „off record” ćakulanja i SMS i mejl prepiska sa biznismenima i ministrima…), i pisano u neobičnoj formi rečnika, ovo pitko i provokativno štivo čita se u dahu, kao da je u pitanju rešavanje ukrštenice koju bi svaki čitalac mogao dopuniti ponekim pojmom iz sopstvenog tranzicionog iskustva.

– Zamajavali su nas frazom o socijalizmu s ljudskim likom. Uprezali u nebeske kočije. Ponižene i za izazove nespremne dokrajčili su nas demokratija i tržište. Kao pokvareni kompas, nismo ni na istoku, ni na zapadu, ni levo, ni desno. Kandidati za magareću klupu dekadentne i korumpirane Evrope. I tu se krug zatvara. Dok sam završavao ovaj rukopis tron su zauzeli oni koji su pre dvadesetak godina tražili da se iz Srbije proteraju novinari čija se prezimena ne završavaju na ić. U Evropu nas vode ljudi koji su do juče političke protivnike proevropske orijentacije optuživali za nacionalnu izdaju. Sve što smo kao društvo u tranziciji doživeli od kraja prošlog veka do danas samo je predigra. Jer bolne promene, kažu, tek predstoje. U toj, kao testo gustoj magli, nismo izgubili samo posao, imovinu, zdravlje, prijatelje, decu. Izgubili smo ideju kako da živimo kao ljudi. To je nama naša tranzicija dala – kaže Krivokapić.

Knjigu „Rečnik tranzicije” možete još uvek kupiti po sniženoj ceni (380 dinara) na Beogradskom sajmu, u hali 1, na štandu Albatros plusa.

Olivera Radaković

, , ,
One thought on “Rečnik tranzicije”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *