sijan-future

Nagrada „Tradicija avangarde” koju dodeljuje Fond „Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov“ za doprinos avangardnoj umetnosti ove godine pripala je filmskom reditelju i vizuelnom umetniku Slobodanu Šijanu.

Nagrada je dodeljena Šijanu za njegov upečatljiv i visoko samosvojan doprinos ukupnoj art sceni, imajući u vidu ne samo njegov kultni kinematografski opus najšire poznat po dugometražnim igranim filmovima „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“, „Davitelj protiv davitelja“ itd, nego i višedecenijsko bavljenje neoavangardnim i postavangardnim praksama, od eksperimentalnog filma i psihodeličnog slikarstva do konceptualne umetnosti, kemp kolaža, performansa i umetnosti ponašanja.

U svim tim oblastima Šijanovo stvaralaštvo ostavilo je pravovremen i visoko samosvojan trag, čije reaktuelizovanje na nekoliko značajnih manifestacija poput nedavne retrospektivne izložbe u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu nedvosmisleno svedoči o potrebi da ukupno delo Slobodana Šijana ne samo još celovitije upoznamo i dodatno razmotrimo – nego i da jasno istaknemo njegov nesumnjiv avangardni kod, po mnogome bez premca u bar nekoliko linija stvaralaštva kojim se i on bavio tokom više decenija prošlog i ovog veka.

sijanSlobodanu Šijanu nagrada “Tradicija avangarde” uručena je u Pozorišnom klubu „Zeleno zvono” u Zrenjaninu

– Moja delatnost u eksperimentalnoj umetnosti je nekako ostala u senci popularnih filmova koje sam radio, ali sam ja čovek koji voli ekstreme, volim i popularnu kulturu, i volim eksperimentalnu umetnost, i te dve stvari su se ponekad dodirivale a ponekad nisu, ali je izložba u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine bacila svetlo na te druge forme kojima sam se bavio i ova nagrada je lep rezultat toga – rekao je Šijan.

On je istakao i da je ovo jedna nova i lepa nagrada, lepa zato što gaji sećanje na dvojicu avangardnih umetnika: „Retko se dešava da gradovi odaju takvo priznanje osnivanjem nagradnog fonda sa imenom umetnika koji obično, dok rade, izazivaju, stvaraju neke subverzivne umetničke forme koje mnoge uznemiravaju, tako da sama odluka da se takav fond nazove po njima vedoči o jednom stepenu moderniteta koji se stvorio u ovom gradu i nadam se da će imati kontinuitet”.

slobodan šijanU klubu “Zeleno zvono” otvorena je i izložba “Filmske poze” (fotografije: Pokret Novi optimizam)

Plaketu, uz novčani deo nagrade u iznosu od 200.000 dinara Šijanu je uručio prošlogodišnji dobitnik nagrade, pozorišni reditelj iz Subotice, Andraš Urban. U Pozorišnom klubu „Zeleno zvono” je povodom dodele nagrade otvorena i Šijanova izložba „Filmske poze”.

Fond „Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov“ osnovan je 2012. godine radi promovisanja, zaštite i unapređenja kulture uopšte, a sa ciljem da posebno radi na prikupljanju književne ostavštine, proučavanju, objavljivanju i popularisanju dela i čuvanju imena dva naša znamenita neoavangardna književnika i multimedijalna stvaraoca rođena u Zrenjaninu i njegovoj okolini, čija imena Fond nosi u svom nazivu.

Petar Blečić

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *