jedrilice

Žitelji Subotice, Kikinde, Horgoša, Alibunara,Vršca i celog regiona, ovih dana će imati priliku da na nebu iznad svojih gradova, “prate” vazduhoplove koji lete bez motornog pogona. Tačnije, od danas do 10. maja održaće se takmičenje u vazduhoplovnom jedriličarstvu „Zrenjanin kup 2014“.

Pod sloganom „Letimo srcem“, najbolji srpski piloti jedrilica, takmičiće se na vojvođanskom nebu.

Poletanje će se vršiti na aerodromu Ečka kod Zrenjanina, a trasa kojom će leteti takmičari, zavisiće od vremenskih uslova. Kao učesnici, najavljeni su i gosti iz inostranstva što će ovom takmičenju dati međunarodni karakter. Organizatori takmičenja su Vazduhoplovni savez Srbije, aeroklub Zrenjanin uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza Srbije, grada Zrenjanina i aerodroma Ečka.

sajt-jedrilicaTokom 15 takmičarskih dana, organizatori i takmičari nadaće se povoljnim metereološkim uslovima.

Mogućnost doleta sportskih jedrilica je izuzetno velika, pa su i same trke duže od 300 km.

Zrenjanin kup je jedno od dva ovogodišnja takmičenja koja se održavaju u Srbiji. Naredno takmičenje je državno prvenstvo Srbije u vazduhoplovnom jedriličarstvu, koje će se održati takođe na aerodromu Ečka.

Pre nacionalnog prvenstva, naši piloti učestvovaće na svetskom prvenstvu, koje će se ove godine održati u finskom gradu Rajskala u periodu od 22. juna do 6. jula.

Olivera Radaković

 

, , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *