film-future-veb

Festival srpskog filma fantastike (FSFF) održava se već osmi put u Domu omladine Beograda i traje do 19. oktobra, a u trci za ”Koskara” nadmetaće se preko 20 domaćih ostvarenja. FSFF je osnovan u januaru 2006. godine, i prva je manifestacija u Srbiji koja je počela da se zanima za domaće filmsko stvaralaštvo u oblasti fantastike, naučne fantastike i horora, a istovremeno i najstarija filmska manifestacija u regionu koja se posvetila isključivo ovim žanrovima.

– Tema takmičarskog dela svake godine je različita. Ove godine smo došli do zaključka da je najbolje da to budu takozvani ’lažni dokumentarci’, odnosno ’Found footage’ filmovi. Oni predstavljaju podžanr horor filma, a postali su posebno popularni tokom poslednjih desetak godina, sa pojaviom hita Projekat: Veštica iz Blera. Kroz lažnu dokumentarnu priču filma razvija se radnja koja ima strukturu horora. Odabir ove teme za takmičarski deo se pokazao kao pravi potez, jer se prijavilo čak šest filmova, od kojih su dva dugometražna, što nije zanemarljiv podatak“, kaže Dragan Jovićević, programski direktor FSFF.

film2-vebfilm5-veb

 

 

 

 

 

 

 

 

Publika će večeras (petak, 18.10.) od 18 časova, moći da vidi filmove: Pali anđeo (Marko Marinković, 2013) Found footage (Ernad Osmić, BIH 2013), Terrified (Marjan Mihajlovski, MAK 2013) i Beskonačni hodnik (Bojan Stefanović, 2013), a od 22 časa: Banatski trougao (Marko Backović, 2012), Moj sused je vampir (Miloš Čolić, 2013), Mrak (Sara Santini, 2013), Fenomen (Stevan Aleksić, 2013) i još nekoliko projekcija. Osim toga, posetioci će moći i da čuju iskustva autora filmova na tribini posvećenoj “Found footage” filmovima.

film3-vebfilmi4-veb

 

 

 

 

 

 

 

 

Cena dnevne ulaznice je 150 dinara, a program u subotu, poslednjeg dana FSFF je besplatan. Od 11 do 16 časova, dok u holu Doma omladine traje šminkanje za čuvenu Zombi šetnju, prikazivaće se filmovi iz stranog programa koji se ne takmiče za nagrade. U 17 časova počinje, sada već tradicionalna, parada zombija, a u 19 je proglašenje pobednika i dodela Koskara. Fotografije: http://www.art-anima.com

Olivera Radaković

 

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *