eradifeat

Uvreženo mišljenje da su đaci nezainteresovani i da malo znaju pokazalo se kao potpuno netačno, bar kada je u pitanju predmet istorija i kada je reč o učenicima Osnovne škole „Vasa Pelagić“ . Udruženje „Srbinside“ održalo je edukativnu radionicu u ovoj školi, a učesnici radionice, učenici odeljenja sedmo sedam, svojim znanjem, zainteresovanošću i aktivnim učešćem, oduševili su sve prisutne.

 

 

 

eradii

Profesor Mirko Marković sa svojim omiljenim đacima

Najponosniji je bio njihov profesor istorije Mirko Marković, koji priznaje da je i sam na momente bio iznenađen. Tema radionice je bila istorija srpske trobojke, tačnije „Kako smo se izborili za državnu zastavu“.

 

Đaci, podeljeni u četiri grupe (Jova, Mobilni, Fudbaleri, Pečat) postavljali su jedni drugima pitanja i, sa puno takmičarskog žara, odgovarali. Iako se mnogi odrasli iznenade kad čuju da je prva naša zastava bila crveno-belo-plava, za ove sedmake to nije bila novost.

 

Pljuštala su pitanja kao: „Zašto je Rusima smetala zastava usvojena Sretenjskim ustavom?“, „Kako je izgledala zastava nad Skopljem?“, „Kakav se barjak vio za vreme Prvog srpskog ustanka?“…
Odgovori k’o iz topa! Najzanimljivija ličnost im je, po svemu sudeći, knez Miloš Obrenović. Mogli su se čuti ne samo razni detalji o njegovoj borbi za zastavu i nadmudrivanju sa daleko jačim Turcima, već i anegdote iz njegovog života.

eradiii eradiiii

 

 

 

 

 

 

 

 

OŠ “Vasa Pelagić” – Doći ćemo ponovo

Da se i animatori udruženja „Srbinside“ nisu loše pokazali potvrđuje činjenica što su nas đaci pozvali da ih što pre ponovo posetimo.

 

 

, , , , ,
One thought on “Đaci koji vole istoriju”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *