tribinafeatur

Devedesetak studenata srpske književnost i jezika Državnog univerziteta iz Novog Pazara posetili su Beograd i razgovarali sa velikodostojnicima najvećih verskih zajednica. Na tribini pod nazivom „Susret dobre volje, razumevanja i tolerancije: ka multikulturalnom i međucivilizacijskom dijalogu”, održanoj u prostorijama Islamskog teološkog fakulteta, ovi mladi ljudi postavljali su pitanja o veri, braku, grehu…

 

Jedno od pitanja bilo je oko kojih vrednosti se možemo saglasiti u multinacionalnoj i multikulturalnoj sredini, kakva je naša?

– Mislim da je apsolutna vrednost čovekovog bića temelj na kojem je jedino moguće uspostaviti pravedno društvo, koje će poštovati prava čoveka, pa i pravo na različitost, rekao je jerej Vukašin Milićević, asistent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, dodajući da se oko toga mogu složiti ne samo verujući ljudi, već i agnostici i ateisti.

tribinanpSrđan Simić, docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči „Sveti Vasilije Ostroški”, nadovezao se na Milićevićevo izlaganje:

– Bez obzira što se zajednička vera tokom istorije projektovala na različite načine, svi verujemo u jednoga boga, u anđele, vaskrsenje mrtvih i promisao Božiju.

Rabin Isak Asiel se složio da je dostojanstvo ključna reč, i izrazio žaljenje što smo danas skloni da se odnosimo prema ljudima shodno njihovom društvenom statusu, što je „izdaja Boga i njegovih osnovnih principa“.

 

– Koliko puta čujete da neko kaže „Ja sam direktor“, „Ja sam predsednik nekog društva“, biznismen… a sa druge strane „Ona je samo obična domaćica?“

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da ako posmatramo čovečanstvo kao jednu porodicu, odatle proizlazi poštovanje svih nas, poštovanje života, pa i društvena pravda.

Poslednji je govorio domaćin Tribine, zamenik reis – ul – uleme Islamske zajednice Srbije, Muhamed Jusufspahić.

– Za nas, kao one koji slede ono što je Bog poslednje objavio preko Muhameda, a što je uključilo sve ono što je objavljivao pre, ključna je rečenica iz Kur’ana: Dođite da se oko jedne Reči okupimo, da u jednoga Gospoda Boga verujemo i da jedni druge ne porobljavamo, rekao je on.

Tribinu je organizovala docent dr Dragana Novakov.

 

, , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *