tisa-future

Tise počinju da cvetaju! Tačnije, ona kod Novog Bečeja već procvetala, okupili se oduševljeni posmatrači, snimaju, fotografišu, uzdišu i, u slavu ljubavi, puštaju sveće niz vodu. Ova „druga Tisa“, kod Kanjiže, samo što nije! 

tisa-veb

tisa1-veb

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika1: Cvetanje Tise (forum krstarica), Slike 2 i 3: U Kanjiži sve spremno za posetioce (srbinside)

Tu će, kako su najavili turistički poslenici, od danas milioni Tiskih leptirića početi da se podižu sa dna reke, gde su bili tri godine, i polako, heklajući svetlucavu i lepršavu mrežu nad vodom, uživati u svojoj ljubavnoj igri. To je ujedno jedini dan njihovog života na površini. I tu su za obožavaoce ove „Tiske erotike“, kojih je, iz godine u godinu sve više, pripremili program, sredili nekoliko kilometara dugu šetališnu stazu, postavili informativne punktove, spremili čamce za plovidbu po reci. 

tisa-ja1-veb

tisa-camci-veb

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiski cvet, jedinstvena vrsta insekta, živi na površini samo jedan dan

Kažu, u Kanjiži Tisa najlepše cveta. Bečejci se sa tim, verovatno ne bi složili, ali koje god od ova dva mesta odaberete, nećete pogrešiti.
Ovaj prirodni fenomen, svake godine sredinom juna privuče na hiljade posetilaca iz zemlje i inostranstva.
Tiski cvet je jedinstvena vrsta insekta stara preko 200 godina. Smatra se da je ranije živeo u mnogim evropskim rekama, ali sada je njegovo jedino stanište Tisa. Sličan insekt živi u mulju Jangcekjanga u Kini.

 

, , ,
One thought on “Kad su cvetale Tise”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *