skola-future

“Različiti, ali ipak isti” naziv je projekta koji su realizovali učenici Škole za oštećene sluhom – nagluve iz Beograda u partnerstvu sa školama iz Rumunije i Bugarske. Ovo je samo jedan od osam projekata sa kojima srpski đaci i njihovi profesori ove godine učestvuju na već tradicionalnom Prekograničnom susretu škola koji organizuje Akademija srednjeevropskih škola – Aces.

 

Akademija srednjeevropskih škola – Aces svake godine organizuje takmičenje za prekogranične projekte. Međunarodni žiri, sastavljen od stručnjaka iz oblasti obrazovanja, ove godine odabrao je 44 projekta u kojima učestvuje 105 škola iz 15 različitih zemalja koji će dobiti finansijsku podršku za sprovođenje svojih ideja u realizaciji projekata. Od 105 odabranih škola, osam dolazi iz Srbije.

skola1-Bukurest

Projekti na temu poštovanja različitosti

Ovi “odabrani” školarci su trenutno u Bukureštu (od 30. septembra do 4. oktobra) deo takozvane najveće evropske multinacionalne učionice, gde predstavljaju svoje projekte. Učenici i nastavnici su se susreli sa svojim vršnjacima i kolegama iz cele srednje i jugoistočne Evrope, upoznavši se sa alternativnim metodama učenja i predavanja, kao i sa novim alatima koji će im biti od pomoći u realizaciji projekata. Zapaženi su, na primer, đaci OŠ “Dušan Dugalić” iz Beograda, sa projektom “Ovaj svet je šarena lopta” koji su realizovali sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Učestvuju još: OŠ “Dule Karaklajić” iz Lazarevca, sa projektom “Biti isti, biti poseban” u partnerstvu sa školom iz Makedonije; Karlovačka gimnazija sa projektom “Živa različitost” u partnerstvu sa gimnazijom iz Slovačke; OŠ “Branislav Nušić” iz Beograda, sa projektom “Bez granica” u partnerstvu sa gimnazijom iz Rumunije; Hemijsko-medicinska srednja škola iz Vršca, sa projektom “Duga” u partnerstvu sa srednjim školama iz Bugarske i Makedonije; Ekonomsko – trgovinska škola iz Zaječara, sa projektom “Uklonimo predrasude – sloboda je jednakost” u partnerstvu sa srednjim školama iz Bugarske i Rumunije; OŠ “Vasa Čarapić” iz Belog Potoka kod Beograda, sa projektom “Delimo naše sličnosti, radujmo se našim razlikama” u partnerstvu sa osnovnim školama iz Makedonije i Bugarske. 

skola-Bukurešt1

Nove metode u obrazovanju: Skup u Bukureštu gde je među izabranim školama iz Evrope bilo i osam iz Srbije

 

Akademija srednjeevropskih škola (Aces) je osnovana od strane ERSTE Fondacije 2006. godine, a u koordinaciji programa učestvuju neprofitne organizacije Interkulturalles Zentrum (Austrija) i VČELÍ DOM (Slovačka), uz podršku ministarstava prosvete svih 15 zemalja učesnica. Srbija je deo školske mreže Aces od 2006. godine. Do sada je više od 25.000 učenika i gotovo 4.000 nastavnika iz različitih zemalja učestvovalo u programu.

Olivera Radaković

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *