radost Evrope

Dete, Evropa, hleb, igra, knjiga, ljubav, majka, mir, otac, pesma, prijatelj, ptica, radost, sloboda i sunce. Znate li šta je ovo? Petnaest najlepših reči koje je naš čuveni i omiljeni čika Duško (književnik Duško Radović) odabrao za svoj “Rečnik prijateljstva” koji je pripremio povodom održavanja prvog Susreta dece Evrope u Beogradu, 1969. godine. Od tada svake godine početkom oktobra (od 2. do 5.) održava se manifestacija “Radost Evrope” i Beograd postaje dečja evropska prestonica u kojoj “vladaju” Duškove reči.

U Beograd je pristiglo oko 1.000 mališana iz 18 evropskih zemalja koji će igrati, pevati, glumiti, ali i zabavljati se, družiti i upoznavati našu zemlju. U tome će im pomoći domaćini, učenici iz 17 beogradskih škola. Ove godine gosti su iz Azerbejdžana, Albanije, Austrije, Belorusije, BiH, Bugarske, Kipra, Litvanije, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Turske i Ukrajine.

Radost Evrope nekada

radost1-veb

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovako je bilo prethodnih godina: Tradicionalni karneval kroz grad (fotografije-dnevno.rs i rts.rs)

Manifestacija je zvanično otvorena danas, nažalost, zbog kiše, ne karnevalom kroz grad, kako je planirano, već priredbom u Dečjem kulturnom centru. U DKC-u je otvorena i izložba nagrađenih radova sa međunarodnog likovnog konkursa, na koji je pristiglo više od 3.000 crteža dece od pet do 18 godina.
Sutra su na programu koncerti na kojima će nastupati svi učesnici manifestacije, a u subotu će u Sava centru, u 20 časova biti upriličen Gala koncert.

Olivera Radaković

 

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *