boje-future

“Chromapost”, nano-bloging umetnički projekat će sutra (23. avgusta) prvi put biti predstavljen u Srbiji, i to u Mikser House-u (Karađorđeva 46). Autor projekta je Aleksandar Maćašev, afirmisani grafički dizajner iz Beograda, koji živi i radi u Njujorku. Podeljen je na četiri celine koje će biti prikazane 23, 27. i 30. avgusta i 3. septembra, od 19 časova.


Boje su svuda oko nas, ali da li smo se zapitali kakvo značenje i ulogu one imaju u svakodnevnom životu? Upravo će o boji kao kulturnom fenomenu govoriti Aleksandar Maćašev, otkriće šta utiče na našu percepciju boje i na koji način. Svi posetioci će imati priliku da svoje emocije ugrade uživo u zajednički rad.

– Suština ovog projekta se može posmatrati kao sažimanje raspoloženja, osećanja i iskustva jednog dana u jednu informaciju: boju. Boja je jedan od najneuhvatljivijih aspekata vizuelne kulture oko čije su se sistematizacije oduvek lomila koplja. Možda nećete znati šta da kažete o nekoj boji, ali će vas originalnost ovog projekta naterati da na boju reagujete – tvrde organizatori ovog projekta.

boje-veb

boje2

 

 

 

 

 

 

 

 

Da se ovaj emotivni bojeni dnevnik može transformisati u različite umetničke oblike govori i materijalizacija ideje u vidu 100 metara duge štampane instalacije u Njujorku. Za godinu dana koliko je bila izložena, postala je lokalna atrakcija, a 2012. je uključena je u “must see” dela “Armory Show”-a u izboru “Huffington Post”-a.

boje3-veb

boje4-veb

 

 

 

 

 

 

 

 

“Brooklyn Industries” u svojoj jesenjoj kolekciji za 2013. godinu lansira “Chromapost” torbe, a pokrenuta je i “Chromapost” društvena mreža, gde korisnici imaju priliku da izraze emocije putem boje i kreiraju sopstvena umetnička dela.

Aleksandar Maćašev (1971.) je vizuelni umetnik koji deluje na poljima grafičkog i veb dizajna i savremene umetnosti. U okviru poslednjeg Mikser festivala izveden je njegov grafički “Čekajući sunce”, koji je pretočen u mural.

 

 

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *