razglednice-future

Da bi se pristojno šetale Savskim šetalištem na Kalemegdanu, beogradske dame morale su, bar je tako uredba nalagala, da podižu zadnji deo haljine kako ne bi podizale prašinu i da „ne bi bile na dosadu drugima“.
Ovo je samo jedan detalj koji se može videti na jednom od brojnih panoa izloženih na Kalemegdanu (na tom istom Savskom šetalištu) u okviru izložbe “Beograd na starim razglednicama”.
Izložba koja je tokom maja ove godine privukla veliku pažnju publike, sada je ponovo postavljena. Panorame Beograda od 1895. do 1941. godine biće izložene na šetalištu Beogradske tvrđave do 5. oktobra. Postavka je realizovana na 12 izložbenih postamenata, a na svakom je prikazana posebna tematska i prostorna celina.

razgled-vebraygled-veb1

 

 

 

 

 

 

Na šetalištu Beogradske tvrđave izloženi su panoi sa starim razglednicama Beograda (od1895. do 1941.)

Posetioci tako, mogu videti kako su nekada izgledali Vračar, Palilula, Savamala, Dorćol ili Terazije. Setne fotografije mostova preko kojih je dnevno prolazilo manje vozila nego što sada projuri u minuti, gospoda sa cilindrima na glavi šetaju Knez Mihailovom ulicom, Savom plove brodovi kojih odavno nema, a Skadarskom ulicom “plovi” kaldrma… Na jednoj od fotografija je i impozantni spomenik Karađorđu, koji se nalazio na mestu sadašnjeg Spomenika zahvalnosti Francuskoj, rad vajara Paška Vučetića, koji je srušen za vreme austrograske okupacije 1916. godine.
Izložba „Beograd na starim razglednicama“ realizovana je saradnjom Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“ i „Ateljea Vicić“. Materijal izložbe deo je privatne zbirke „Ateljea Vicić“, koji je publikovan u dvotomnoj monografiji „Pozdrav iz Beograda“.

 

, , ,
One thought on “Zadigni suknju pa šetaj Kalemegdanom”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *