parolfeat

Znate li šta u zatvorskom žargonu znači kibla? U stara vremena, to je bio naziv za posudu u koju su zatvorenici noću vršili nuždu u svojoj sobi, jer nije bilo WC – a po sobama, već jedan na celom bloku. Kasnije, kada je uveden razglas po sobama, kiblom je nazvan zvučnik iz koga dolazi glas pandura koji saopštava neku naredbu, jer „murija šta god da radi, neka jede govna. Kao što mali zeleni ljudi žive u radiju, tako panduri koji saopštavaju naredbe žive u kibli i jedu govna“.

Ovo je samo jedan od izvoda iz ilustrovanog rečnika zatvorskog slenga „Zatvor za početnike“, koje možete videti na nesvakidašnjoj izložbi „PAROL! Umetnost izvan zidova, iznad granica“ u Domu omladine Beograda do 13. novembra.

paroliiiparoliiOva izložba nastala je u okviru evropskog projekta u kojem su učestvovala osuđena lica iz 13 zatvora i pet država Evrope. Osuđenici su dobili priliku da kroz stvaralaštvo iskažu svoju istinu o boravku u zatvoru, a da ta istina pređe ne samo zatvorske zidove, već i državne granice i postane deo međunarodne kulturne razmene.
parolvparoliv

 

 

 

 

 

 

 

 

Na izložbi će biti predstavljeni radovi osuđenika i osuđenica iz Grčke, Belgije i Italije, dok je srpski deo projekta, pod rukovodstvom organizacije ApsArt, ostvaren u saradnji sa bivšim osuđenicima i decom i mladima iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine i Prihvatilišta Beograd. Kustos izložbe je likovni umetnik Nebojša Petrović.

parolviiparoliZainteresovani posetioci će, uzgred, moći da kupe i ilustrovani rečnik zatvorskog slenga „Zatvor za početnike“, koji su napravili bivši osuđenici u saradnji sa timom ApsArt – a. To je duhovit i bolan vodič kroz svet iza rešetaka i svedočanstvo, kako o socijalnoj osobenosti ovog „društva u društvu“, tako i brojnim drugim aspektima života u zatvoru. Autori stripova, ilustracija i vizuelnog identiteta knjige su likovni umetnici Nikola Korać i Branko Tešević.

parolvi

 

 

Izložba „PAROL! Umetnost izvan zidova, iznad granica“ deo je pratećeg programa festivala Slobodna zona.

Olivera Radaković

, , , , , , , ,
One thought on “Zatvorenici umetnici”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *